Belföld

Darázsfészekbe nyúlt-e Orbán?

Egymásnak ellentmondó felmérések a magánnyugdíjpénztárak elfogadottságáról.

Ma szavazhat az Országgyűlés azokról a törvényjavaslatokról, amelyek megteremtenék az alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 2010. november 1. és 2011. december 31. között tagdíj helyett járulékot fizessenek.

A nyugdíjvédelmi kormányfői megbízott szerint az állam jobb hozamokat tud garantálni, mint a magán nyugdíjpénztárak.

Az ellenzéki pártok bírálták az elképzelést: a szocialisták a javaslat visszavonására szólítottak fel, az LMP alkotmányellenesnek tartja a javaslatot, a Jobbik pedig még radikálisabb megoldást szeretne.

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása szerint a felnőttek elsöprő többsége egyetért a kormányzati szándékkal, hogy a jövőben mindenki szabadon választhassa meg, akar-e magán-nyugdíjpénztári tag lenni. A magyarok közül kétszer annyian bíznak az állami nyugdíjrendszerben, mint a magánban – írja a Magyar Nemzet alapján a hiradó.hu.

Egy, a Népszabadságnak készített közvélemény-kutatás szerint ugyanakkor a válaszadók 55 százaléka egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy az Orbán-kormány 14 hónapra megszüntesse a befizetések átutalását a magánnyugdíjpénztáraknak. Mindössze az emberek 13 százaléka támogatja az intézkedést.

Ajánlott link:

Darázsfészek a nyugdíj (Népszabadság)
Századvég: kétszer annyian bíznak az állami nyugdíjrendszerben (Híradó)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik