Belföld

Kopjafák és házszámtáblák – Emlékmű Kolontáron

A 9 áldozatra és az eldózerolt otthonokra emlékeztet az emlékmű.

Kolontáron a település polgármesteri hivatala és a védmű közötti mintegy 50 méteres területen egy méterrel elkezdték megemelni az utat, hogy így zárják le a Kossuth utca “üresen maradó” szakaszát. A templomdomb mellett húzódó védvonal melletti, magasított útszakaszon, valamint a Kossuth utca 200 méteres szakaszán kedden már aszfaltoznak. A Malom és a Kossuth utcai házak törmelékeinek elszállításához új utat jelöltek ki. Erre azért van szükség, mert a katonák által építendő 15 méter hosszú, 5,8 méter széles és 20 tonna teherbírású híd nem alkalmas arra, hogy nagy teherautókkal át tudjanak rajta haladni, így a törmelékeket és az összegyűjtött iszapos földet csak a 8-as úton tudják elhordani az erre a célra kijelölt ajkai zagytározóba.

A védekezés irányításában dolgozók azt mondták, a múlt héten ledózerolt házak helyén, valamint a gátoldalon hétfőn megkezdik a füvesítést 300 kilogramm fűmaggal, amelyet az Ökomenikus Segélyszervezet ajánlott fel. Az egykori lakótelkeken pedig emlékparkot alakítanak majd ki a kilenc áldozat nevét megörökítő kopjafával. Az egykori házak helyére olyan házszámtáblákat tesznek, amelyek arra emlékeztetik az embereket, hogy ott egykor otthonok álltak.

A kolontáriak azt mondták, abban bíztak, hogy a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara által elkészített tételes értékbecslés után még a hétvégén kiadják a bontási határozatot, és hétfő reggel megkezdhetik annak a még álló 21 kolontári lakóháznak a bontását, amelyek a három héttel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa során megsérültek vagy lakhatatlanná váltak. Mivel a bontási határozat jogi ügyek miatt elhúzódott, nem tudják hétfőn megkezdeni a dózerolást – mondták.

A Devecser és Kolontár közötti utat folyamatosan locsolják, és az ellenőrző-áteresztő pontokon a rendőrök a sebességkorlátozásra hívják fel az engedéllyel behajtókat, tekintettel arra, hogy szombaton egy személyautó árokba borult, miután megcsúszott az iszapos úton. A balesetben akkor két kolontári lakos sérült meg. A települést továbbra is géppisztollyal felszerelt rendőrök őrzik, az utcákban pedig porvédő maszkos egyenruhások járőröznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik