Belföld

Az elnök szerint minden európai normát alulmúlt, ami október 23-án történt

Schmitt Pál szerint az idei ünneplés teljes elégtételt adott az emberek számára.

A köztársasági elnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának adott interjújában elmondta: meg sem fordult a fejében, hogy tizennégy évesen részt vegyen az 1956-os harcokban, október 23-án éppen egy edzésről ment hazafelé, amikor meglátta a Bem tér felé tartó tömeget, elment velük egy darabon, de amikor látta, hogy mennek a Parlament felé jobbnak látta megfordulni és hazamenni. Hozzátette: neki a megbeszélt időpontra mindig otthon kellett lenni, hiszen még kisfiú volt, s úgy is kezelték a szülei.

Arra a kérdésre, hogy mennyire tartja fontosnak, hogy tisztázódjon, mi is történt 2006. október 23-án, azt felelte: a kormány, a parlament és az igazságszolgáltatás is “végzi a dolgát” ebben az ügyben. Ami akkor történt, az minden európai normát alulmúlt, hiszen akkor a rendőrök éppen azokat támadták meg brutálisan, akik a forradalom ötvenéves évfordulójára akartak akkor emlékezni – jelentette ki, majd hozzátette: még mindig nincsenek teljesen kárpótolva a sérültek. Véleménye szerint a teljes elégtétel az emberek számára az lehet, hogy ismét békében, nyugodtan, méltóságteljesen ünnepelhetik 1956. október 23-át.

Schmitt Pál az interjúban szólt a magyarországi uniós elnökség egyik célkitűzéséről, a Duna-stratégiáról is. Mint mondta, ez a terv 11 országot fűz össze, és a terv nemcsak magában a Dunában, hanem egyebek közt a környezet védelmében, a fenntartható fejlődésben, az ivóvíz minőségében is gondolkodik. A vörösiszap-katasztrófa kapcsán rádöbbentünk, hogy milyen időzített bombák vannak körülöttünk – hangsúlyozta a környezet védelmének egy másik aktuális kérdésére is kitérve.

Az államfő közölte: nagyra becsüli a kormány határozottságát abban, hogy hogyan kezeli Magyarország súlyos eladósodottságát. A kormány azt képviseli, hogy lyukakat ne tömködjünk, újabb hiteleket ne vegyünk fel csak azért, hogy hiteleket tudjunk visszafizetni, hanem teremtsük meg azt a feltételrendszert, amelynek hatására a növekedés beindulhat – fogalmazott. “Mindennek az alfája és az omegája az, hogy tudjunk munkahelyeket teremteni” – tette hozzá. Mint rámutatott, a kormány azok válláról vesz le terheket, akik az embereknek kenyeret adnak: a kis- és középvállalkozásokról. Úgy látja, a törvények “kellő felelősséggel” születnek a parlamentben – mondta el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik