Belföld

Nem romlik a levegő Devecsernél

Az elmúlt két nap napsütéses időszakában sem romlott a levegő minősége a katasztrófa sújtotta térségben, a légszennyezettség sehol nem haladja meg az egészségügyi határértéket, és az ivóvíz nem tartalmaz szennyeződést - ismertette a legfrissebb mérési eredményeket a katasztrófavédelem megyei szóvivője Devecserben.

“Vasárnap estétől a meteorológusok esőt jeleznek, ezért a legfontosabb feladat, hogy az árkokat és a vízelvezetőket újra kitisztítsák. Ehhez munkagépekkel több utcában is el kell bontani a kerítéseke. A törmeléket a házak udvarairól összegyűjtött vörösiszappal együtt teherautókkal hordják el” – tette hozzá Bakos György.

Arról is beszámolt, hogy a szálló por mértéke akkor növekedhet, ha elkezdődnek a bontási munkák, de egyelőre sem Kolontáron, sem Devecserben nem adtak még ki erre engedélyt. Azonban az előzetes felmérés szerint több mint százat kell majd megsemmisíteni. Erről még egyeztetnek a tulajdonosokkal.

A felszámolás során minden bizonnyal a romák által lakott Dankó-telepet is lebontják, ahonnan többeket közösségi szálláson helyeztek el, míg mások a rokonoknál, ismerősöknél maradtak.

Bakos györgy elmondta, hogy Devecser utcáit folyamatosan mossák, hogy a szennyezőanyagot szállító teherautók ne hordják szét a vörösiszapot, és lemossák azokat a járműveket, amelyek a várost Ajka irányában elhagyják.

A nap folyamán Devecserben és Kolontáron 750 ember – tűzoltók, katonák és önkéntesek – dolgozik 150 technikai eszköz segítségével a kármentesítésen. Az előzetes tervek ellenére vasárnapra nem fogják tudni kitakarítni a Veszprém megyei kisváros udvarait és utcáit, mert vannak olyan területek, ahol még mindig félméteres magasságban áll a vörösiszap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik