Belföld

Nem romlott a levegő minősége Devecseren

Az elmúlt két nap napsütéses időszakában sem romlott a levegő minősége a katasztrófa sújtotta térségben.

Az elmúlt két nap napsütéses időszakában sem romlott a levegő minősége a katasztrófa sújtotta térségben, a légszennyezettség sehol nem haladja meg az egészségügyi határértéket, az ivóvíz nem tartalmaz szennyeződést – mondta a legfrissebb mérési eredményeket ismertetve a katasztrófavédelem megyei szóvivője Devecserben, ahol a térségben nagy erőkkel dolgoznak a vörösiszap okozta károk felszámolásában.

A légszennyezettségi érték, amelyet a katasztrófa sújtotta térségben folyamatosan mérnek, Devecserben köbméterenként 39,2, az egészségügyi határérték pedig 50 mikrogramm/köbméter. A szálló por mértéke a munkaterületeken akkor növekedhet, ha elkezdődnek a bontási munkák, de egyelőre sem Kolontáron, sem Devecserben nem adtak még ki erre engedélyt.

Kolontáron még 23 ház vár bontásra, Devecserben pedig csak megbecsülni lehet, hány lakás vált menthetetlenné, de az előzetes felmérés szerint több mint százat kell majd megsemmisíteni. (A polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy az elöntött 297 házból akár 200-ra is a lebontás vár.)

Bakos György közlése szerint Devecserben még zajlik a tulajdonosokkal az egyeztetés, a jogi helyzet tisztázása, de van olyan területrész, amelyet minden bizonnyal teljesen meg kell majd semmisíteni. Ennek során minden bizonnyal fel fogják számolni a romák által lakott Dankó-telepet is, ahonnan az ott lakó több mint félszáz ember egy részét közösségi szálláson helyezték el, míg a többiek rokonoknál, ismerősöknél vannak továbbra is. Devecser utcáit folyamatosan mossák, hogy a szennyezőanyagot szállító teherautók ne hordják szét a vörösiszapot, a várost Ajka irányában elhagyó járműveket pedig lemossák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik