Belföld

KDNP: garantálja az alaptörvény a határon túliak szavazati jogát

A KDNP az új alkotmányban garantálná a határon túliak szavazati jogát, a vasárnapot mint munkaszüneti napot, és megjelentetné a házasság és a család fokozott védelmét.

A kisebbik kormánypárt többek között ezeket a passzusokat ismerteti majd hétfőn, amikor az államfő fogadja a pártok frakcióvezetőit.

Harrach Péter, aki a KDNP-t képviseli majd a találkozón, az MTI-nek szombaton elmondta: szeretnék, ha megjelenne az új alkotmány preambulumában a kereszténység szerepe a magyar nemzet történetében, és a Szent Korona mint a nemzet egységének szimbóluma.

Hangsúlyos helyen szerepeltetnék az új alkotmányban a házasság és család értékeinek fokozott védelmét és a vasárnapnak mint munkaszüneti napnak a garantálását, állam általi védelmét.

Hozzátette: fontos, hogy az alaptörvény garantálja a nemzeti egységet, beleértve a határon túliak szavazati jogát is.

A találkozó másik napirendjéről, a jövő évi költségvetésről kiemelte: a családi adózás és a személyi jövedelemadó-változások jelentik a legfőbb előrelépést, ezeken keresztül plusz 300 milliárd forint maradhat a családoknál. A KDNP szerint a legrászorultabbak helyzetének javítása érdekében a minimálbér jelentős emelésére van szükség – tette hozzá.

Megjegyezte: örömmel látják, hogy az egyházi intézmények működését diszkrimináció nélkül biztosítja majd a jövő évi költségvetés.

A harmadik megjelölt témáról, a legfőbb ügyész választásáról azt mondta: e téren is “támogatják a kormány álláspontját”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik