Belföld

Egy könyv ’56 eltitkolt áldozatairól

"Szevasztok, én meghalok!"

Száraz tény: ma sem tudni, mekkora emberáldozattal járt ’56 forradalma és szabadságharca – írja a Magyar Hírlap. A lap Jobbágyi Gábor új könyve („Szevasztok, én meghalok!”) kapcsán emlékeztet rá, 1956 elszánt kutatója minden korábbi adatot cáfol.

A professzor feltevése szerint a halottak száma jóval nagyobb, mint a hivatalos adat, mert a veszteségek közt senki sem számolt a sebesültek halálozásával. Nem írták össze a polgári áldozatokat.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanára szerint ha minden halottat a forradalom és a megtorlás áldozatának tekintünk, eljutunk a húszezres számig és a végkövetkeztetésig, az ’56-os sortüzek tudatos tömeggyilkosságok voltak.

Jobbágyi Gábor legújabb könyvéről a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy arra tett kísérletet, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc, illetve a megtorlás halálos áldozataira vonatkozó korabeli és a napjainkig meg nem cáfolt adatokat felülbírálja.

Széles körű kutatásai után jutott arra a következtetésre, hogy 10 ezer és 40 ezer között volt a halottak száma, becslésem szerint húszezer körüli a halálozás. Számos olyan eseményre bukkant, amelyeknél máig nem végeztek alapos feltáró munkát.

A professzor példaként említi a lapban a Magyar Rádiónál történteket, amikor a kórházi adatok szerint 1956. október 23-án este tíz óráig már megteltek sebesültekkel és halottakkal. Ezek többségében a felkelők halottai és sebesültjei voltak. Vagyis csak a Magyar Rádiónál, az október 23-i sortűznek 100-300 halottja volt.

Jobbágyi Gábor szerint az október 25-i Kossuth téri sortüznek a hivatalos adatok szerint 54 áldozata volt, holott kutatásai alapján a halottak száma csaknem ezerre tehető, beleértve a sebesülthalálozást.

Ajánlott linkek:

„Szevasztok, én meghalok!” (Magyar Nemzet)
Az aszfalttal borított föld alatt sírgödrök lapulnak (Magyar Hírlap)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik