Belföld

Rettegnek a pszichiátriai ápolók

Egy felmérés szerint tízből hat dolgozót már ért támadás a munkahelyén.

303 emberből mindössze 7 mondta azt, hogy soha nem fenyegették meg és az emberek 25 százaléka fél attól, hogy ha kimegy az intézetből akkor megvárják, és vagy őt vagy a családját bántalmazás érheti – mondta Tunyi Tünde, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara pszichiátriai tagozatvezetője az RTL Híradóban.

Négy éve, amikor először volt ilyen kutatás, ez a probléma még elenyésző volt. Ma már tízből nyolcan nem érzik magukat biztonságban a munkahelyükön, több mint 60 százalékukat pedig bántalmazták már. A kutatást végző szakemberek régóta úgy vélik, hogy a konfliktuskezelés oktatása lehet a megoldás, ami külföldön már bevált.

A pszichiátriai társaság vezetője szerint a biztonsághoz megfelelő létszám is kell. A klinikai pszichiáterek számát meg kellene duplázni, és ugyanez vonatkozik a nővérekre és szakdolgozókra is – mondta Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

Korábban a szakdolgozói kamara azt is kérte, hogy szigorúbban szankcionálják az őket ért támadásokat. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint jövő ősszel kerülhet a parlament elé a büntető törvénykönyv szigorítása, amelyben felülvizsgálnak minden egyes büntetési tételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik