Belföld

Kekeckedik a Fidesz Esztergomban: nem választottak alpolgármestert

Administrator
Administrator

2010. 10. 21. 18:01

A polgármester szerint ez mulasztásos törvénysértés.

Nem választott alpolgármestert csütörtöki rendkívüli ülésén Esztergom képviselő-testülete, miután a kérdést nem engedte napirendre venni a helyi Fidesz-KDNP-frakció.Tétényi Éva, a város független polgármestere kijelentette: “Esztergom új önkormányzatának első döntése mulasztásos törvénysértés”.

A szavazás után rövid szóváltás következett arról, hogy a jövő héten folytatják az egyeztetést.

A második napirendi pont tárgyalásakor a polgármester közölte, hogy a város 60 napon túli lejárt adóssága meghaladja az 1,4 milliárd forintot. Az erről szóló kimutatást kiosztotta a képviselőknek és közölte: vagy takarékossági intézkedéseket hoznak, vagy kötelessége csődbiztost kirendeltetni. A tájékoztatás után tízperces szünetet rendelt el.

A városháza előtt csaknem ötszáz ember követte kivetítőn az ülésen történteket, ők Tétényi Évát éltették.

Az ülés további részében a fideszes képviselők egy még nem létező bizottságot akartak a polgármester mellé rendelni az adósságrendezés koordinálására.

Tétényi Éva közölte, hogy egy pillanatra kilép városvezetői szerepéből, majd leszögezte: “lehet engem látványpolitizálással vádolni, de ennek itt és most vége. Nem fogom a nyakamba venni az elmúlt városvezetés hibáit. A városnak 20 milliárd forintos az adóssága, a 60 napon túli tartozások között 2009-es kifizetetlen számlák is vannak, januárra mínusz 300 millió forint az előrejelzés. Ha nem képesek együttműködni, mondjanak le. A szembesítés azért ilyen brutális, mert baj van!”

A polgármester szavaira hangos éljenzés hallatszott be a térről, a városháza előtt közben 600 fősre duzzadt a kivetítők előtt a tömeg. Az indulatosabbak “Gyávák vagytok!” kiáltással minősítették az eseményeket.

A testület egyhangú döntéssel felhatalmazta a polgármestert, hogy kezdjen tárgyalásokat a hitelezőkkel a követelések átütemezéséről.

A helyi Fidesz-frakció korábban levélben közölte Tétényi Éva független polgármesterrel, hogy fél évig egyikük sem hajlandó alpolgármesteri tisztséget ellátni.

A képviselő-testület múlt vasárnapi alakuló ülésén a Fidesz helyi elnöke, Steindl Balázs önkormányzati képviselő kijelentette: a fideszesek Nyíri Attila MSZP-s képviselőt jelölnék alpolgármesternek. Tétényi Éva azonban közölte, hogy továbbra is a legnagyobb frakcióból szeretne munkatársat maga mellé és mivel őt illeti a jelölés joga, további egyeztetéseket kezdeményez. A fideszes képviselők ezt követően elhagyták az alakuló ülés helyszínét, a polgármester pedig közmeghallgatást tartott az aulában.

Esztergomban október 3-án a tíz egyéni választókörzet közül kilencben a Fidesz-KDNP jelöltjei nyertek – egyikük Meggyes Tamás volt polgármester -, a tizedikben független jelölt győzött, akit a Fidesz-KDNP támogatott. A testületben az LMP, a Vállalkozók Pártja, az MSZP és a Jobbik Magyarországért mozgalom egy-egy helyet kapott.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.