Belföld

Áldását adta a válságadóra az államfő

Schmitt Pál köztársasági elnök aláírta a törvényt.

A jogszabály 45 nap múlva lép hatályba és 2013. január 1-jén veszti hatályát. A parlament honlapján péntek este megjelent törvényjavaslatot Rogán Antal és Lázár János jegyezte önálló képviselői indítványként.

A hétfőn már el is fogadott törvény egyértelművé teszi, hogy az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében, a válságadó alá eső cégeknek, három adóéven keresztül kell befizetniük a most kivetett terheket, amelyek idén a költségvetés helyzetét 161 milliárd forinttal javítják.

A válságadó kapcsán jogos kétely, hogy azok valóban átmenetiek-e – mondta a ma megjelent Figyelőnek Kövesdy Attila, a Delottie adóosztályának vezetője. Szerinte a Robin Hood-adóként elhíresült tehernek is meg kellett volna szűnniük az eredeti ígéretek szerint.

A törvény elfogadása után egyébként többen jelezték, hogy a siker egyáltalán nem garantált, mert a törvényt vagy annak egy részét megtámadhatják az Alkotmánybíróságon, ahova nemrég érkezett meg a beadvány a szeptember 27-én hatályba lépett pénzintézeti különadóval kapcsolatban. Ráadásul az uniós szabályok nem teszik lehetővé, hogy a távközlési szektorra külön illetéket vessenek ki.

A ma megjelenő Heti Válasznak ugyanakkor a köztársasági elnök azt mondta, hogy eddigi elnöksége alatt azért nem kellett visszaküldenie törvényt, vétóznia, mert felelősséggel dolgozott a parlament, az elé terjesztett törvényjavaslatok kiállták az alkotmányosság próbáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik