Belföld

Vörösiszap-kártérítés: először tárgyalnak a felek

Várhatóan szerdán délben elkezdődnek az egyeztetések a MAL Zrt. és az iszapkárosultak képviselője között.

A MAL Zrt. hétfőn tette közzé honlapján, hogy azonnali intézkedéseket kíván hozni az október negyedikén történt vörösiszap-katasztrófa sérültjeinek és károsultjainak megsegítésére. Ruttner György, a cég jogi képviselője a Függeteln Hírügynökségnek akkor azt mondta, hogy a tárgyaláson megbeszélik a károkkal kapcsolatos részleteket: vagyis melyek az önkormányzatokat ért károk, mik az egyéni károk, és hogyan lehet ezeket praktikusan kezelni.

Magyar György ügyvéd, a károsultak képviselője a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy közvetlen igényt nyújtottak be a MAL Zrt.-hez az általa képviselt önkormányzatok és egyéni károsultak követelésével. Ebben a levélben bizonyos ügyfeleknél nevesítették a vagyoni és nem vagyoni károkat, köztük a személyhez fűződő jogok, például a lakhatáshoz való jog sérülésével kapcsolatosakat is.

Magyar György azt mondta: a MAL legutóbb felajánlotta egy másfél milliárdos alap létrehozását, ez vélhetően az önkormányzatokat ért, úgynevezett közösségi károk fedezetére elég lehet. Az egyéni károk tekintetében valószínűleg külön tárgyalásokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik