Belföld

Parlament előtt a magánnyugdíjpénztár-ügy

Mai ülésén vitatja meg az Országgyűlés a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket érintő módosításokat, amelyek a miniszterelnök által bejelentett második akcióterv részei. Emellett a parlament politikai vitanapot tart Magyarország európai uniós elnökségével kapcsolatosan.

A kormány szombaton nyújtotta be a parlamentnek azt a módosító javaslatot, amely a társadalombiztosítási törvény módosításával megteremti annak alapját, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok átmenetileg – 2010. november 1-je és 2011. december 31-e között – tagdíj helyett járulékot fizessenek a Nyugdíjbiztosítási Alap részére.

A kabinet javaslata ezt azzal indokolja, hogy az idei 3,8 százalékos hiánycélt csak kormányzati intézkedésekkel lehet tartani. Mivel a kormány ezt a lakosság életszínvonalának csökkentése nélkül akarja elérni, olyan megoldásokat kell találni, amelyek mindkét céllal összhangban vannak. A javasolt intézkedés javítja a költségvetés pénzforgalmi és eredményszemléletű hiányát, és nem jár az életszínvonal csökkenésével, továbbá nem okoz érdemi adminisztrációs tehernövekedést – írják.

A magán-nyugdíjpénztári tag után fizetendő nyugdíjjárulék mértéke az előterjesztés szerint 9,5 százalék, a magán-nyugdíjpénztári tagdíj pedig 0 százalék lesz a következő 14 hónapban (a nyugdíjjárulék most 1,5 százalék, a magánpénztári tagdíj pedig 8 százalék).

A kormány ezzel összefüggésben módosítaná az idei költségvetésről szóló törvényt is, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagdíjfizetés miatti járulékkiesés pótlására jogcímcsoport szerinti támogatás folyósítása 2010. november és december hónapokban ne történjen meg.

(Orbán Viktor múlt szerdán jelentette be, hogy november elsejétől 2011. december 31-ig felfüggesztik a magánnyugdíjrendszerbe jelenleg havonta 30 milliárd forint értékben folyósított összeg átutalását. Kedden már azt mondta, soha többet nem utal az állam a magán-nyugdíjpénztáraknak.)

A Ház a két javaslat együttes általános vitája, majd részletes vitája között politikai vitanapot tart a kormánypárti frakciók kezdeményezésére “Európai Uniós elnökségünk prioritásairól” címmel. A kormány képviselőjének 40 perces nyilatkozata és 20 perces viszonválasza mellett a képviselőcsoportok és a független képviselők felszólalására rendelkezésre álló időkeret 260 perc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik