Belföld

Mégis az OMSZ biztosítja az október 23-i ünnepségeket

Korábban arról volt szó, hogy az egészségügyi ügyeletet egy magáncég adja.

Az Országos Mentőszolgálat saját kapacitásával, költségvetési forrásainak felhasználásával fogja ellátni az idei október 23-i ünnepi rendezvények biztosítását – tájékoztatott a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkársága. A közlemény szerint a kormány szándéka az, hogy a jövőben minden állami ünnepet állami cégek biztosítsanak.

Az államtitkárság szerint rossz örökség, hogy jelenleg az OMSZ és hasonló szervezetek költségvetésében nem szerepelnek bizonyos kötelező feladataik ellátásához szükséges források. Erre példaként említik az állami rendezvények biztosítását, amelynek költségeit a jövőben beépítenék, így nem lenne szükség eseti, tételes elszámolásra. A mentési rendelet módosításával a kormány meghatározná azoknak az állami rendezvényeknek a körét, amelyeken jellegük vagy a résztvevők várható száma miatt szükséges az Országos Mentőszolgálat.

Korábban egyébként még arról volt szó, hogy az október 23-i állami megemlékezések egészségügyi biztosítását ezúttal nem az Országos Mentőszolgálat, hanem egy másik cég biztosítja. Az indoklás szerint ez jóval olcsóbb lett volna, az OMSZ ugyanis óránként 24 ezer forintért biztosít mentőkocsit egy ilyen rendezvényre, a magáncég pedig körülbelül 10 ezerért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik