Belföld

Jövő héten megalakulhat a Közszolgálati Közalapítvány

Jövő héten bejegyezheti a bíróság és megalakulhat a négy közmédiumot - a Magyar Televíziót, a Duna Televíziót, a Magyar Rádiót és a Magyar Távirati Irodát - felügyelő Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma - mondta Balogh László, az újonnan megalakuló testület elnöke.

Ezen a héten még csak informális beszélgetést folytatnak az új közalapítvány tagjai – közölte a Duna Tv műsorában Balogh László, akinek jelölését a testület élére a múlt héten jelentette be megalakulása után a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumának feladata a közmédiumok vezérigazgatóinak megválasztása a médiatanács által intézményenként javasolt két-két jelölt közül. Ezzel kapcsolatban az elnökjelölt azt mondta: “ne fussunk még ennyire előre”. Részletezte: első a hivatalos megalakulás, ezt követően számos szabályzat elfogadása következik.

A kérdésre, hogy sikerülhet-e első körben kétharmaddal megválasztani az új vezérigazgatókat – amihez szükség lesz legalább egy nem kormányoldali kurátor szavazatára is -, az elnök úgy reagált: minden megválasztott taggal beszélt, ennek kapcsán optimista lehet, hiszen ő maga és mindegyik kollégája is elkötelezett egy erős közszolgálati média felépítésében.

A jelölt kijelentette: a megszűnő közalapítványoknak és az MTI Tulajdonosi Tanácsadó Testületének a teljes adminisztrációját, vagyonát, irattárát és minden mást is az új kuratóriumnak kell majd kezelnie. Éppen ezért a törvényben előírt legalább kéthetenkénti ülésezés helyett valószínűleg heti két napot tanácskoznak majd több hónapon át, az ülések között pedig aktív munkát végeznek a kurátorok – hangsúlyozta Balogh László.

Kijelentette: “Mindannyiunknak az a célunk, hogy a közpénzből fenntartott közmédia ne egymással versenyezzen, hanem az erőket egyesítse, és próbálja meg felmutatni azt a magas szintű közszolgálati tartalmat, amely alternatívát tud nyújtani a kereskedelmi televíziók nem olyan magas szintű műsoraival szemben.”

A Közszolgálati Közalapítvány azután kezdhette meg működését, hogy az Országgyűlés október 11-én megválasztotta a testület frakciók által jelölt hat tagját: Bencze Izabellát, László Miklóst, Varga Szilviát – ők a kormánypártok delegáltjai -, illetve Kránitz Lászlót, az MSZP; Németh Vladimirt, az LMP és Silhavy Máté Tibort, a Jobbik jelöltjét. Október 14-én a médiatanács is delegált két tagot a testületbe: Balogh Lászlót, a kuratórium elnökét, illetve a kuratórium újabb tagjának Ilosvai Gábort.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik