Belföld

A VEKE támogatja a BKV átalakításának egyes lépéseit

A szervezet szerint rendbe kell tenni a közlekedési szektor finanszírozását.

A Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) egyetért a BKV átalakításának egyes lépéseivel, de további intézkedéseket tart szükségesnek a budapesti közösségi közlekedés rendbe tétele érdekében. Dorner Lajos, a VEKE alelnöke szerint az átszervezés azon részével kifejezetten egyetértenek, hogy a megrendelői, közlekedésszervezői funkciókat kiemeljék BKV-ból.

Közlése szerint a civil szervezet ezeket a lépéseket évek óta szorgalmazza nemcsak a BKV, hanem a MÁV és a Volán-társaságok esetében is, mert a jelenlegi gyakorlatot egészségtelennek tartja. Szerinte az üzemeltető feladata az üzemeltetés, a stratégiai, fejlesztési és megrendelői feladatokat viszont közelebb kell vinni a döntéshozatalhoz.

A VEKE alelnöke további lépéseket is szükségesnek tart, szavai szerint rendbe kell tenni a közlekedési szektor finanszírozását és azt fenntartható alapra kell helyezni. Felül kell vizsgálni a jogszabályokat, szabályozni kell a jelenleg szabályozatlan elővárosi közlekedést, ehhez pedig ki kell alakítani a közlekedési szövetségek rendszerét. Ezekhez az állammal és az állami megrendelővel való megállapodás szükséges, de Budapestnek kezdeményezőként kell fellépnie a problémák megoldása érdekében – közölte Dorner Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik