Belföld

Navracsics: káosz van a közigazgatásban

Az iszapömlés megmutatta, milyen káosz van a közigazgatásban középszinten.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint a katasztrófahelyzet is rámutatott arra, hogy a közigazgatás középszintjén rendet kell teremteni. Navracsics Tibor ezt a Magyar Televízió reggeli műsorában mondta.

A közigazgatási és igazságügyi miniszter szerint nem egészen egyértelmű, kinek mi a felelőssége, az alapfogalmak sincsenek tisztázva. Nem az önkormányzatok száma a lényeges, hanem az, hogy mit csinálnak. Sok szakember azt mondja, hogy túlterheltek, a központi költségvetés nem biztosítja számukra a finanszírozást.

Új feladatmegosztásra van szükség: az érintett terület az oktatás és az egészségügy lesz, de hogy pontosan mely feladatokat veheti vissza az állam, csak azután tisztázódik, hogy egyeztettek az érintettekkel – közölte Navracsics Tibor. Mint mondta: megyei szinten kiépítik a kormányhivatalokat, de járási szinten ez 2013-tól várható.

Az Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi beszédében említett 178 milliárd forintról azt mondta: az energiaszolgáltatóknak járó garantált hozammal kapcsolatban az Európai Unió illetékes bizottsága úgy foglalt állást, hogy az indokolatlan versenyelőnyhöz juttatja a cégeket, így kötelezte őket egy ekkora összeg visszafizetésére, a Bajnai-kormányazonban négy nappal a második forduló után elengedte ezt a közel 200 milliárd forintot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik