Belföld

Nagy Zoltán: a GVH végig független volt

A politika és a gazdaság szereplőinek a befolyásától végig távol tudta tartani magát a Gazdasági Versenyhivatal, anélkül, hogy kizárta volna magát a valóságból - mondta Nagy Zoltán elnök a versenyhatóság 20 éves fennállása alkalmából rendezett konferencián kedden Budapesten.

Chikán Attila professzor a magyar gazdaság versenyképességét hosszú távú programként jellemezte, amelyben a gazdasági racionalitás nem rendelődik alá rövid távú politikai érdekeknek.

Cséfalvay Zoltán a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a versenyképességi program még az idén elkészül, és azt szakmai vitára bocsátja a kormány.

A 20 éves ünnepre két kötet is megjelent: az egyik ezt az időszakot öleli fel a parlamenti beszámolók tükrében, a másik pedig a GVH korábbi és jelenlegi vezetőivel készített interjúkat tartalmazza. Ez utóbbiban Nagy Zoltán beszél arról is, hogy a függetlenséget már egy korrumpálódással is el lehet veszíteni. Őt kereste meg már parlamenti képviselő és ügyvéd is azzal, hogy ők lobbisták, és mindketten jól járnak akkor, ha egy bizonyos ügy a lobbizó kedve szerint ér véget. Politikus is felhívta egy bizonyos cég ügyében, de ő mindvégig kitartott a függetlenség mellett.

A konferencián hosszasan beszélt az elnök a kartell ügyekről, amelyek feltárásánál – szavai szerint – „néha bátornak kell lenni”. Az összefonódás akár 40 százalékkal is emelheti az elismert piaci árat, és gyakran jelentkezik a közbeszerzéseknél. A GVH szempontjából előnyös volt a versenytörvény módosítása, amely az árnövelést automatikusan 10 százaléknak veszi, eddig a mértékig a GVH-nak nem kell bizonyítania a kartell okozta áremelkedést. Amennyiben a kartellező cégek ennél kisebbre teszik az áremelkedést, azt nekik kell bizonyítaniuk – mondta az elnök.

Chikán Attila a magyar gazdaság mai helyzetét három dologgal magyarázta. Az első az örökölt tartós elemek köre, ezekbe sorolta a korrupciót is. Második az a gazdaságpolitikai tévút, amely a gazdasági racionalitás elé helyezi a rövid távú politikai érdeket, és végül harmadik a világgazdasági válság, amely egy legyengült országot ért el. Amíg 10 éve Magyarország gazdasága a régió éllovasa volt, addig mára visszacsúszott a következő mezőnybe.

Cséfalvay Zoltán ehhez kapcsolódva jelezte, az új kormány azt tűzte ki célul, hogy Magyarország a versenyképességi rangsorban egyharmaddal jusson előbbre. Az államháztartás nem stabilizálódhat addig, amíg a gazdaság nem versenyképes – tette hozzá az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik