Belföld

Az államé lehet az egészségügy főszerepe is

Mikola István szerint a rendszer "feltartóztathatatlanul megy az állami egészségügyi ellátórendszer irányába".

Ebben a szerkezetben fenntarthatatlan a kórházak működése, de az MR1-Kossuth Rádiónak az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke legégetőbb gondnak az alapellátást nevezte. Szerinte a háziorvosi szintű ellátást kell rendbe tenni, hogy mindenki megkapja a lakóhelye közelében a megfelelő kezelést, ne zúduljanak rá a kórházakra azok a betegek, akiket a területi háziorvosok, szakorvosok is el tudnának látni.

Az eddigi szakmai előkészítés arra utal, hogy a súlyponti kórházak megszűnnek és az állam nagyobb felelősséget vállal a megyei kórházak a fenntartásában – mondta Mikola István. Egyelőre megmarad a társadalombiztosítás, de több jel utal arra, hogy a rendszer szinte feltartóztathatatlanul megy az állami egészségügyi ellátórendszer irányába – mondta.

Több pénz kellene az egészségügynek, de látják a költségvetés helyzetét, így azt gondolja, hogy 2011-ben nominálisan körülbelül annyi pénzt tudnak az egészségügyre költeni, mint 2010-ben. Mikola István közölte, a parlament előtt van az a rendelet, amely az Egészségbiztosítási Alap 2007-es és 2008-as többletbevételéből 27 és félmilliárd forintot juttat a kórházaknak.

Szerinte nem maradhat meg a teljesítményvolumen-korlát, hagyni kell az intézményeket, hogy dolgozhassanak azzal a méregdrága technológiával, ami náluk van. Hozzátette, a megyei nagy intézmények, az országos intézetek és az egyetemi klinikák gyógyító területei lesznek a meghatározó kórházak. „Ilyen értelemben újra kell fogalmazni az ellátórendszert, és ehhez korszerű betegirányításra van szükség.”

Mint ismert, a nyugdíjpénztári döntés után többen figyelmeztettek arra, hogy a Fidesztől nem áll távol az egészségbiztosítás államosítása sem. Ezt korábban egyébként éppen Mikola István erősítette meg.

“Amennyiben a Fidesz kormányra kerül, visszaállamosítja az egészségbiztosítás pénzalapját” – mondta három éve az akkor még ellenzéki szakpolitikus, az első Orbán-kormány egykori egészségügyi minisztere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik