Belföld

Vörösiszap: leállítanák a visszatelepítést

Az LMP szerint a visszatelepítés az érintettek egészségével való felelőtlen játék.

A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika azt követeli a kormánytól, hogy Kolontáron és Devecserben állítsa le a lakosság visszatelepítését, és azonnal találja meg az eddig visszatértek számára a más településeken való elhelyezés lehetőségét – írják a hétfőn eljuttatott közleményükben. Az írásban “felelőtlennek” nevezik azokat a kormányzati intézkedéseket, amelyek nyomán a vörösiszap-katasztrófa által sújtott településekre már a múlt héten megkezdték a lakosság visszatelepítését.

Emlékeztetnek arra, hogy a két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint tíz négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyezőanyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése.

A közlemény hangsúlyozza, hogy a száradó vörösiszapból fakadó, nehézfémekkel és más veszélyes anyagokkal szennyezett por koncentrációja a hivatalos, és a független mérések szerint jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. Hangot adnak annak a meggyőződésüknek, hogy a lakosság visszatérésének engedélyezése és szorgalmazása “a kormányzat részéről az érintettek egészségével való felelőtlen játék”.

Hozzáteszik, hogy emellett vasárnap óta esik az eső a térségben, és a hét egészére csapadékot jeleznek, miközben a sérült tározó északi falának statikai állapotáról “továbbra sincsenek megnyugtató hírek”, a környezetvédelmi államtitkár szerint az “bármelyik pillanatban leszakadhat”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik