Belföld

Rambo-tempó és igazságkeresés a Parlamentben

Rambo-tempóval, a multik iránti puhasággal, köpönyegforgatással, illetve a szegényebbek iránti érzéketlenséggel vádolták ellenzéki politikusok a kormányt hétfőn a Parlamentben. Orbán Viktor válaszában járulékcsökkentést és a családi adózás alkotmányba emelését ígérte.

Nem tetszik a Rambo-tempó az LMP-nek

Úgy tűnik, Magyarországnak akciós kormánya van – kezdte felszólalását Schiffer András. Az LMP frakcióvezetője szerint bár vannak helyes célok (pl. szakképzés serkentése), a probléma a Rambo-tempóval van. Schiffer úgy véli, a válságadók nem hozzák létre a versenysemlegességet, van olyan szektor, amelyre előnytelenül fognak hatni.

A frakcióvezető alkotmányellenesnek találja annak a módját, ahogy a kormány érvényesíteni kívánja a magánnyugdíjpénztárak megsarcolását. Schiffer úgy véli, erős piacszabályozásokkal kellene megtörni a nagy cégek hatalmát, nem pedig különadókkal, amelyek inkább pénzbehajtásra emlékeztetik a politikust. Hatékony antikorrupciós csomagra is szükség van, ezt pedig már be is nyújtotta az LMP – mondta a frakcióvezető, aki megismételte: igazságtalannak tartja az egykulcsos szja-t.

A második akcióterv

Megmutatjuk, hogy az állam lehet jó gazda – mondta a második gazdasági akcióterv részleteit ismertetve a miniszterelnök. Orbán Viktor szavaiból kiderül: a következő három évben nagy átalakítások jönnek, és a magánnyugdíjpénztáraknak valószínűleg végük. További részletek a miniszterelnöki beszédből itt olvashatók.

Harrach: itt a tényleges családi adózás

Azok a cégek, amelyek eddig jobban kerestek, vállaljanak most több terhet – mondta a kormányfő szavaira reagálva Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője. A szolgáltatás adózzon, ne a termelés; ez védettséget jelenthet a gazdaság számára – közölte a politikus.

A családi adózásról elmondta, hogy a korábbi rendszer – az adókedvezmények, a családi pótlék, és a kiegészítő családi pótlék – segélyszerű támogatássá lett a Gyurcsány-érában, ráadásul az utóbbi életvitelszerű segélyfelhasználáshoz vezetett. Ezen változtat most a tényleges családi adózás bevezetése – mondta Harrach Péter.

Vona keményebben adóztatná a multikat

Jövőre nehogy a lakosságra terhelje a telekommunikációs szektor a válságadóját – figyelmeztette a kormányt Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője.

A politikus a kereskedelmi láncok adójával kapcsolatban úgy vélte, nagyon csekély a tervezett 30 milliós sarc, ezért inkább az országból kivitt profit 100 százalékos megadóztatását javasolta. „Ha tetszik, maradnak, ha nem, elmennek” – mondta Vona.

Lázár: eldől, ki kit képvisel

Lázár János szerint a zárszámadásból pontosan kiderül, milyen hiányt hagyott maga után az MSZP. „Végre, 20 év után nem az embereknek fog fájni” – hangsúlyozta a Fidesz frakcióvezetője a válságadók bevezetésére utalva.

Elmondása szerint tudja, hogy nehéz szembesülnie az MSZP frakciónak, hogy mit hagytak maguk után, most viszont arra kéri az ellenzéki frakciót, hogy szavazzanak a válságadóról. „Akik a pénzt eddig talicskával tolták külföldre, most tehetnek valamit a visszajuttatásuk érdekében” – mutatott rá a felszólalásában, hozzátéve: „Most eldől, ki képviseli az embereket, ki pedig a multikat ebben az országban”.

Mesterházy: áldoznak az emberek is

A társadalmi egyeztetés és a közérdek szerepét feszegette az intézkedések kapcsán Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője. Úgy fogalmazott, az nem lehet közérdek, hogy terrorelhárító központra költünk, miközben nem nőtt a terror fenyegetettség, vagy a Fidesz lapot alapít milliárdokért. Azzal azonban egyetértett, hogy a PPP konstrukciót felülvizsgálja a kormány, és megjegyezte: azt éppen a Fidesz honosította meg előző kormányzása alatt.

Az MSZP elnöke azt kérdezte a kormánytól, hogy miként vethetnek ki különadókat, miközben a Fidesz két éve ellenezte az MSZP Robin Hood-adóját. A mostani kormánypárt akkori álláspontját idézte, amely szerint az energetikai cégeket terhelő Robin Hood adó rossz üzenet a befektetőknek, és áthárítható a fogyasztóra.

Mesterházy Attila az egykulcsos adóról azt mondta, hogy az csak a gazdagoknak jó, még ha azok többgyermekes családok is. Az MSZP első embere szerint a kabinet igenis kér áldozatokat az emberektől, mert elveszi 3 millió ember magán-nyugdíjpénztári befizetését.

Orbán: az alkotmányban lesz a családi adókedvezmény

A kormányprogramot kell számon kérni rajtunk, azt pedig megszavazták a választók, mivel választási programunkat beemeltük a kormányprogramba – mondta a kormányfő a „kivel is egyeztet a kormány” állandó, visszatérő dilemmájára reagálva, válaszul a frakcióvezetők felszólalásaira. Két nagy egyeztetés volt: a tavaszi és az őszi választás – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor a gazdaság dinamizálási lehetőségeiről szólva megígérte: még ebben a ciklusban lesz járulékcsökkentés, ha az adóreform sikeres lesz.

Az új, egykulcsos adórendszerrel senki nem jár rosszabbul, sőt, mindenki jobban jár – erősítette meg nyomatékosan a miniszterelnök, ellentmondva itt olvasható elemzésünknek.

Adjunk alkotmányos garanciát a családoknak, hogy mindig lesz olyan jövedelmük, amelyikhez az állam nem nyúl hozzá – nyitott perspektívát a mostani családtámogatási rendszer előtt Orbán Viktor.

Az új adók nem háríthatók át, a bankadó sem ilyen. Lesznek kísérletek az áthárításra, de azért vágjunk bele, szűkítsük ezeket a lehetőségeket – válaszolt a különadók átháríthatóságát firtató kérdésekre a miniszterelnök.

A radikális megközelítést szellemileg indokoltnak tartom, de néha a lehetőségeinket is leromboljunk, ha ezt az észjárást követjük – üzente Vonának Orbán Viktor, majd úgy vélte: nemzetközi szerződéseket nem lehet átlépni.

Ki mit lép most?

A magán-nyugdíjpénztári rendszer jövőjéről, és az újabb válságadókkal sújtott szektorok (kiskereskedelem, energetika, távközlés) lehetséges válaszlépéseiről olvashat bővebben a csütörtökön utcára kerülő Figyelőben!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik