Belföld

Orbán kicsomagolta akciótervét

A kormányfő napirend előtti felszólalásában a magánérdek "kisöpréséről" beszélt.

A miniszterelnök szerint immár semmi sem múlik a választókon, ők október 3-án véghezvitték a második politikai fordulatot, “megüzenték, hogy tovább”. A magyar politika megváltoztatásának az időszaka ezzel lezárult – tette hozzá.

Miért zuhant az ország a válság mélyébe? – tette fel a kérdést Orbán Viktor, aki szerint nem az emberek tehettek erről. A politikával és az állammal volt a baj, amely magánérdekeket és piaci részérdekeket engedett be kontrollálatlanul. Ebből lett a korrupció – mondta.

Orbán Viktor szerint az állam piacosítása öngyilkos modell. Az állam csak közérdeket képviselhet. Kisebb, erősebb állam kell, amelynek működéséből minden magánérdeket ki kell söpörni, meg kell mutatni, hogy a közérdek mentén működő állam lehet jó gazda.

A miniszterelnök fő céljai: a közterhek arányos elosztása, a munkahelyek megőrzése, az értelmetlen bürokrácia leépítése. Az állami bürokrácia területén a költekezést legalább öt százalékkal lehet csökkenteni. Szerinte ezzel több tízmilliárd forintnyi közpénz takarítható meg.

Bejelentette azt is, hogy a jövő év első napjától arányos adózást vezetnek be, kiszámíthatóvá és mindenki számára átlátható teszik az adózást. Aki tízszer többet keres, az tízszer annyit adózik majd; aki több gyermeket nevel, az annyival kevesebb adót fizet.

Orbán Viktor emlékeztetett rá, hogy az adófizetők eddig rengeteg többletet fizettek be, eddig mindig tőlük vett el az állam. Most úgy tisztességes, hogy a válság második szakaszában az vállaljon többletterhet, aki eddig mentesült az áldozatvállalás alól.

Most azok fizetnek, akik jelentős profittal rendelkeznek. Ahol kiszámítható és nagy profit van, ott lesz különadó, amit három évre terveznek – ismételte meg Orbán Viktor, aki minden nagyobb önkormányzattal tárgyalni akar a közszolgáltatások további sorsáról, és újfent tarthatatlannak nevezte a PPP-rendszert, amelyet felül akar vizsgáltatni.

A magánnyugdíjpénztárakról szólva a kormányfő közölte, hogy “csak az állam elég erős a nyugdíjak garantálásához”. “Senkit sem lehet arra kötelezni, hogy tőzsdére vigye a pénzét!” – tette hozzá. Az állam garantálja, hogy a visszalépők a megtakarításaikhoz hozzáférjenek.

Újdonságként a kormányfő bejelentette, hogy közös holdingba kerül a Volán és a MÁV, együttműködés lesz a BKV-val és német típusú szakképzési rendszer indul. Elkezdődik a nők részmunkaidős foglalkoztatásának támogatása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik