Belföld

Megkezdték a kármentesítést Devecsernél

Megkezdték Devecserben a Torna-patak menti ingatlanok kármentesítését a katasztrófavédelem munkatársai - mondta a helyszíni parancsnok.

Benkovics Zoltán közölte: a munkában ezer ember és 250 technikai eszköz vesz részt. A kárfelmérő bizottság Devecser 21, vörösiszappal elöntött utcáján vizsgálja a házakat. A bizottság döntése néhány napon belül várható, ezt követően adják ki a bontási engedélyeket, illetve mentesítik a megmaradó házakat.

A vörösiszap által elöntött 1017 hektár külterület mentesítéséről és az esetleges földcseréről egyeztetést folytatnak az érintett területek polgármesterei az akadémia szakembereivel és a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal munkatársaival – mondta Devecser polgármestere.

Toldi Tamás közölte: szó volt arról, hogy a sérült termőterületet izolálják, vagy alternatív módon hasznosítják, például erdősítik. A polgármester elmondta, hogy Devecserben bontási engedélyt még nem adtak ki egyetlen házra sem.

Az MTI a helyszínen úgy értesült, hogy mintegy 600 önkormányzati dolgozó vesz részt a mentési munkálatokban. A devecseri Esterházy kastélypark mentesítését száz ember megkezdte, és a helyszínre érkezett az Örökségvédelmi Hivatal csapata is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik