Belföld

Iszapömlés: újabb pénzadományok gyűltek össze

Újabb pénzadományok gyűltek össze a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Húszezer eurót, azaz 5,5 millió forintot utalt a Magyar Kármentő Alap számlájára az Alstom csoport, míg magyarországi leányvállalata, az Alstom Hungária Zrt. a Kolontáron és Devecseren élő iskolás gyerekeket egész napos budapesti látogatáson látja vendégül – közölte a jótékonyság kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.

Egy havi tiszteletdíjukat ajánlották fel a Borsod megyei, árvíz sújtotta Sajóecseg képviselői és polgármestere Kolontárnak. Emellett a képviselőtestület a település költségvetésének terhére 100 ezer forintot adományozott a bajba jutott lakosoknak, és gyűjtést szervez a helyiek körében. Mohács önkormányzata egymillió forintot juttat el a vörösiszap károsultjainak. Hogy célzottan hová, kiknek szánják a támogatást, a következő napokban a képviselő-testület Egészségügyi és Szociális Bizottsága terjeszti elő döntésre a városvezetésnek.

Több mint 1,1 millió forintot utalt hétfőn Békéscsaba önkormányzata a Magyar Kármentő Alap számlájára. A városháza kapujában felállított urnába vasárnap reggel 8 és este 8 óra között összesen 154 ezer 750 forintot dobtak be a segíteni szándékozók, valamint az önkormányzat közgyűlése még október 14-én döntött arról, hogy egymillió forinttal segítik a vörösiszap károsultakat. Paloznak község önkormányzata gyűjtést szervezett az iszapkatasztrófa károsultjai számára: néhány nap alatt több mint 60 adományozótól rengeteg ruhanemű, tisztítószer, élelmiszer és 33 ezer forint pénzadomány gyűlt össze, amelyet eljuttattak Devecserbe – olvasható az MTI Önkormányzati Sajtószolgálati oldalán.

Futó Péter, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) elnöke kezdeményezte, hogy a helyreállításban részt vevő vállalkozások szakértelmükkel, termékeikkel és kapacitásaikkal vállaljanak szerepet – lehetőleg önköltségi áron – a bajba jutott emberek otthonteremtésében és a környezeti katasztrófa következményeinek felszámolásában. A többi hazai vállalatot pedig arra kérte, hogy lehetőségükhöz mérten nyereségük 2 százalékának megfelelő összeggel járuljanak hozzá a Magyar Kármentő Alap gyarapodásához. Szávay Ágnes teniszező honlapján buzdította rajongóit arra, hogy segítsenek az iszapkárosultakon. Az összegyűlt adományokat kedden adják át a Magyar Vöröskeresztnek, hogy juttassa el a rászorulókhoz – közölte a segélyszervezet az MTI-vel.

“Szeretettározóban”, a kolontári vörösiszap-tározó arányosan kicsinyített másában gyűjt adományokat a Debreceni Református Egyetemi Gyülekezet, amely fotókiállítással igyekszik érzékeltetni a katasztrófa súlyosságát. Püski Dániel ötletgazda, a gyülekezet lelkésze hétfőn a makettnél rendezett sajtótájékoztatón elmondta, hogy a hét végén néhány önkéntes 5-6 órás munkával készítette el a terepasztalra emlékeztető, agyagból készült “szeretettározót”. A segíteni szándékozók abba dobhatják be adományaikat csütörtök estéig, azután az egyetemi templom kávézójában tehetik azt meg. A tározóban összegyűlt összeget a Magyar Református Szeretetszolgálaton keresztül továbbítják a károsultaknak.

Közel háromszázan adakoztak, és több mint 900 ezer forint gyűlt össze a pécsi adománygyűjtésen vasárnap: a baranyai megyeszékhely további egymillió forinttal segíti a rászorultakat. Az önkormányzat hétfői közleménye szerint a városházán elhelyezett urnában 943 420 forint gyűlt össze. Az adakozók között voltak családok, nyugdíjasok, fiatalok, sőt még a városháza előtt elhaladó külföldi turisták is dobtak az urnába pénzt. A befolyt összeg a kormány által létrehozott Nemzeti Kármentő Alapba kerül. Vendégségbe hívja jövő tavasszal a helyi kalandparkba – vállalva a szállítási és ellátási költségeket – a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhely képviselőtestülete a vörösiszappal sújtott településeken élő gyermekeket. Szamosvölgyi Péter fideszes polgármester közölte, hogy gyors segítségként százezer forintot küldenek a központi káralapba a vörösiszap károsultjai számára, a képviselők emellett fejenként tízezer forinttal támogatják a nehéz helyzetbe került embereket, ami további 120 ezer forintot jelent. Adakozásra kérték a város lakóit is.

Idén tavasszal Sátoraljaújhely területének több mint egynegyedét öntötte el a Ronyva-patak áradata. A természeti katasztrófa milliárdos károkat okozott a városban, a víz több mint hétszáz házat vett körbe és körülbelül ugyanennyi embernek kellett ideiglenesen elhagynia otthonát, ezért is érzik át a vörösiszap-katasztrófa által érintett településeken élők helyzetét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik