Belföld

Az Alstom vizsgálja, hogy bíróságra viszi-e az ügyet

Tarlós István főpolgármester tudomásul veszi a hatóság döntését.

Az Alstom egyelőre nem döntött arról, hogy megtámadja-e bíróságon a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) másodfokú, jogerős határozatát, amellyel megtagadta a 2-es metróvonalra szánt Metropolis szerelvények típusengedélyének kiadását.

Az Alstom augusztus 13-án nyújtott be fellebbezést az elsőfokú határozat ellen, ebben a magyar jogszabályok alóli mentességet (derogációt) is kértek; ezt az NKH szintén nem adta meg.

Tarlós István főpolgármester az üggyel kapcsolatban annyit közölt: tudomásul veszi a hatóság döntését, és “sem most, sem a jövőben semmiféle nyomást nem gyakorol a hatósági döntés megváltoztatása érdekében”.

Vitézy Dávid, a VEKE szóvivője azt mondta, elkerülhetetlenné vált a szerződésbontás az Alstommal. El kell kezdeni az új eljárások előkészítését, a fővárosnak pedig meg kell győznie az uniót, hogy képes lesz 2015-ig befejezni a 4-es metró projektet. Ha nem sikerül határidőre befejezni a metró építését, akkor vissza kell fizetni az EU-nak az általa nyújtott 181 milliárd forintos támogatást.

A szóvivő szerint az új eljárásokkal a műszaki tartalmat is meg kellene vizsgálni, az automata metró ugyanis jóval drágább. Azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy a 2-es és a 4-es metró szerelvényeit külön, vagy egyben szerzik-e be. Ha utóbbi mellett döntenek, akkor azt is meg kell fontolni, hogy bevonják-e a projektbe a 3-as metró szerelvényeit, azok ugyanis szintén rossz műszaki állapotban vannak – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik