Belföld

Szakértők: a szennyeződés nem jutott mélyen a talajba

Administrator
Administrator

2010. 10. 17. 16:06

A vörösiszap szennyeződés sehol sem jutott 10 cm-nél mélyebbre a talajba, és csak helyenként keveredett a felszíni talajréteggel.

A mélyebb talajrétegek és az első vízadó talajréteg közvetlenül nem veszélyeztetett – állapította meg a Kormányzati Koordinációs Bizottság Tudományos Tanácsa. A testület vasárnapi közleménye hangsúlyozza, hogy ezt a tényt megerősítették az Európai Unió (EU) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői is, akik az érintett térségben folytattak vizsgálatokat.

A tudományos tanács döntött arról, hogy a továbbiakban a tanács határozza meg, milyen védőeszközöket használjanak a területen beavatkozóként tevékenykedők, illetve azoknak az anyagoknak és eszközöknek a körét is, amelyek a mentesítés során a leghatékonyabban alkalmazhatóak.

A kárfelszámolás érdekében szükséges rövidtávú intézkedések mellett a grémium stratégiai javaslatot is kidolgoz a kormányzat számára az ajkai timföldgyár zagytározói okozta kockázatok megszüntetésére.

Döntés született arról is, hogy a talaj-, a levegő- és a vízminőség ellenőrzéséről szóló adatokat egycsatornás rendszerben, összehangoltan kommunikálják. Ezek értékelésében és elemzésében a tanács részt vesz, és javaslatot tesz a szükséges lakosságvédelmi intézkedések elrendelésére.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.