Belföld

Hőkamerával figyelik Kolontárt

24.hu
24.hu

2010. 10. 17. 18:05

Befejeződött a lakosság visszatelepülése Kolontárra, a faluba 191 ember nem akar visszaköltözni, 94 ház áll üresen.

Devecserben és Kolontáron a tűzoltók továbbra is kiemelt feladatként végzik a település utcáinak, járdáinak, vízelvezető árkainak tisztítását. Az eddigi mérések szerint a vörösiszap-katasztrófában érintett területeken a szennyeződés sehol sem jutott 10 centiméternél mélyebbre a talajba.

Kolontár polgármestere szombaton késő este egyeztetett a helybeliekkel, akik ezután kitölthették azt a dokumentumot, amelyben arról nyilatkoznak, hogy mik az elképzeléseik a jövőbeni lakhatásukról. A nyilatkozatok összesítése és elemzése megkezdődött.

Devecserben is nyilatkozhatnak a helyiek, hogy hol szeretnének élni. Az éjszaka Devecserben fokozottan ellenőrizték a lezárt területeken való mozgást, Kolontáron 23 órától kijárási tilalom volt. Szombaton Kolontárra 3, Devecserbe 6 hangágyút telepítettek a szakemberek, hogy ha kell, azok segítségével riasszák a helybelieket.

A két településen a honvédség kirendelt erői is részt veszek a munkában, a honvédség üzemelteti a Devecseren felállított mentesítő állomást is. A hatóságok folyamatosan biztosítják a települések felügyeletét, valamint váltásos rendszerben a veszélyeztetett gátszakaszon állandó figyelő szolgálatot látnak el. Kolontáron és Devecseren a rendőrség vasárnap este 22 órától fokozott ellenőrzést tart.

A rendőrség végrehajtotta Kolontár teljes zárását. A belépés a mentesítésben részt vevőknek, továbbá a lakcímkártyával lakást, tartózkodást igazoló helyi lakosoknak, valamint a katasztrófavédelem által kiadott belépési engedéllyel rendelkezőknek lehetséges. A kritikus, veszélyes pontokat – az üres házakat, a balesetveszélyes területeket – hőkamerával figyelik. Újságírókat is csak előzetes engedéllyel engednek belépni Devecserre és Kolontárra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Reyhanli körzet, 2018. január 21.
Tankkal elhaladó török tüzéreknek integet egy férfi a szíriai határ közelében levő Hatay déli tartomány Reyhanli körzetében 2018. január 21-én, miután a török haderő az előző napon szárazföldi hadműveletet indított Olajág fedőnéven a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia ellenőrizte északnyugat-szíriai Afrín térségében. A beavatkozás eddig 153 célpontra mért csapást, köztük fegyverraktárakra és óvóhelyekre. (MTI/EPA/SedatSuna)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.