Belföld

Gépfegyveres őrök, hangágyúk és kárfelmérés Devecseren

Zajlik a kárfelmérés és egyeztetés az iszapkatasztrófa károsultjaival a jövőbeni lakhatásuk megoldásáról.

Ennek függvényében folytatódik a kárfelszámolási munka Devecseren – mondta Dobson Tibor vasárnap reggel. A kárfelszámolási szóvivő tájékoztatása szerint hétfőn megkezdik Devecser 21 elöntött utcáján lévő házak udvarairól az iszapos föld gyalulását és elszállítását, az árkok szélesítését, és ehhez a kerítéseket markológépek elbontják.

Az ezredes azt mondta: amennyiben a kárfelmérés megtörténik, és az érintett lakókkal is sikerült megegyezni, elbontják azokat az épületeket is, amelyek a vörösiszap okozta katasztrófában megsérültek, lakhatatlanná válnak. Előzetes vizsgálatok alapján mintegy ötven ház azonnali bontásra szorulna – mondta. Toldi Tamás polgármester az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott, mintegy kétszáz ház menthetetlen a Veszprém megyei kisvárosban.

Devecserben 33 ember töltötte átmeneti szálláson a szombat éjszakát, de közel 700 lakos rokonoknál, ismerősöknél van elhelyezve, illetve önmaga úgy döntött, ideiglenesen elhagyja a települést – mondta Dobson Tibor.

Lakossági tájékoztatás céljából hangágyúkat telepítettek a katasztrófa sújtotta térség két településére. Devecserben hat, Kolontáron három, magaslati pontra szerelt hangszórókon át tudnak üzenni az ott élőknek. Kolontár “élhető részén”, ahol a vörösiszap nem károsította meg a házakat, a rendőrök szombat éjjel 38 lakásban nem találtak embereket, ők még nem tértek haza a falujukba. A szombat déli visszatelepítéskor mintegy 500 ember tért vissza a 715 otthonát elhagyni kényszerült lakóból.

A Veszprém megyei faluban nyugalom van, géppisztolyos rendőrök őrzik a településre bevezető utakat. A faluban szintén megerősítették a járőrszolgálatot, míg az ajkai zagytározó megsérült gátjain szintén két géppisztollyal felszerelt rendőr posztol – látta az MTI tudósítója.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint a kárfelszámolásban továbbra is mintegy 700 ember, köztük 200 katona, 100 tűzoltó, 120 rendőr és vízügyi, vagy építési szakember, valamint 200 technikai eszköz, és nagyon sok önkéntes dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik