Belföld

Gépfegyveres őrök, hangágyúk és kárfelmérés Devecseren

Administrator
Administrator

2010. 10. 17. 07:38

Zajlik a kárfelmérés és egyeztetés az iszapkatasztrófa károsultjaival a jövőbeni lakhatásuk megoldásáról.

Ennek függvényében folytatódik a kárfelszámolási munka Devecseren – mondta Dobson Tibor vasárnap reggel. A kárfelszámolási szóvivő tájékoztatása szerint hétfőn megkezdik Devecser 21 elöntött utcáján lévő házak udvarairól az iszapos föld gyalulását és elszállítását, az árkok szélesítését, és ehhez a kerítéseket markológépek elbontják.

Az ezredes azt mondta: amennyiben a kárfelmérés megtörténik, és az érintett lakókkal is sikerült megegyezni, elbontják azokat az épületeket is, amelyek a vörösiszap okozta katasztrófában megsérültek, lakhatatlanná válnak. Előzetes vizsgálatok alapján mintegy ötven ház azonnali bontásra szorulna – mondta. Toldi Tamás polgármester az MTI-nek szombaton úgy nyilatkozott, mintegy kétszáz ház menthetetlen a Veszprém megyei kisvárosban.

Devecserben 33 ember töltötte átmeneti szálláson a szombat éjszakát, de közel 700 lakos rokonoknál, ismerősöknél van elhelyezve, illetve önmaga úgy döntött, ideiglenesen elhagyja a települést – mondta Dobson Tibor.

Lakossági tájékoztatás céljából hangágyúkat telepítettek a katasztrófa sújtotta térség két településére. Devecserben hat, Kolontáron három, magaslati pontra szerelt hangszórókon át tudnak üzenni az ott élőknek. Kolontár “élhető részén”, ahol a vörösiszap nem károsította meg a házakat, a rendőrök szombat éjjel 38 lakásban nem találtak embereket, ők még nem tértek haza a falujukba. A szombat déli visszatelepítéskor mintegy 500 ember tért vissza a 715 otthonát elhagyni kényszerült lakóból.

A Veszprém megyei faluban nyugalom van, géppisztolyos rendőrök őrzik a településre bevezető utakat. A faluban szintén megerősítették a járőrszolgálatot, míg az ajkai zagytározó megsérült gátjain szintén két géppisztollyal felszerelt rendőr posztol – látta az MTI tudósítója.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint a kárfelszámolásban továbbra is mintegy 700 ember, köztük 200 katona, 100 tűzoltó, 120 rendőr és vízügyi, vagy építési szakember, valamint 200 technikai eszköz, és nagyon sok önkéntes dolgozik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.