Belföld

Az ellátásra és elhelyezésre panaszkodnak a devecseri romák

Administrator
Administrator

2010. 10. 17. 10:51

Devecserben még nem adtak ki bontási határozatot a menthetetlen házakra.

Még egyetlen épületre sem adtak ki bontási határozatot a vörösiszappal elöntött Devecseren, annak ellenére, hogy legalább három tucatnyi lakóház megsemmisült, ugyanis zajlik a kárfelmérés, és az egyeztetés a lakókkal – mondta Bakos György megyei katasztrófavédelmi szóvivő vasárnap délelőtt. A szóvivő felhívta a figyelmet arra: ha egy épület szemmel láthatóan is lakhatatlanná vált, a kárfelszámolás során az épületet nem lehet elbontani, mert arról a jegyzőnek határozatot kell hoznia, és a kártalanításról megállapodást köt az állam az érintettekkel.

Bakos György elmondta: a város legszegényebb negyedéből, a Dankó-telepről kitelepített romák számára – akik szombaton elhelyezésükről és ellátásukról panaszkodtak – biztosították a fűtési és a tisztálkodási lehetőségeket. Még kora este bekapcsoltatták a fűtést a zeneiskola három tantermében, ahol 33 embert helyeztek el, köztük több gyermeket. A tisztálkodási lehetőséget viszont csak a 200 méterre, a kastélykertben lévő fürdőkonténerben tudják megoldani. Kaptak ágyakat, takarókat, ruhákat és naponta háromszor juthatnak meleg ételhez – mondta Bakos György.

A Veszprém megyei kisváros polgármesterének közlése szerint vasárnap is folytatják a kárfelmérést, de még pontosan nem tudni, hány házra kell bontási engedélyt kérni, és hány olyan ember lesz, aki szeretné elhagyni Devecsert.

Toldi Tamás polgármester megjegyezte, a kisváros mintegy ötezer lakosából hétszáz jelenleg nem lakik a házában, közülük négyszázan vasárnap sem tudnak visszatérni, mert otthonuk szennyeződött, megsérült. Eddigi személyes felmérése szerint 150-200 lakás menthetetlen állapotban van. A kisváros utcáin több százan dolgoznak a kármentesítésen. Gipszet szórnak az utakra és udvarokra. A munkaterületeket a rendőrség a személyutók és a gyalogosok elől is lezárta.

A Devecserrel szomszédos Kolontáron kilenc lakóházra adott ki bontási határozatot a jegyző – jegyezte meg a szóvivő.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.