Belföld

Zacher Gábor: Kolontár élhetetlen

A toxikológus szerint nem szabadna visszatelepíteni az embereket Kolontárra.

Megkezdődött a kolontári emberek faluba történő visszatelepítése, hiszen a levegőben lévő méreganyag koncentráció – a legfrissebb vizsgálatok szerint – nem haladja meg a határértéket. Zacher Gábor toxikológos viszont a TV2 Tények című műsorában azt mondta, nem lenne szabad az embereket a faluba visszaköltözteteni.

Az Európa történetében példa nélküli vörösiszap katasztrófa bekövetkezte után Magyarország az Európai Bizottság szakosított katasztrófavédelmi gyorsriasztó központjához (Monitoring és Információs Központhoz) fordult és szakértőket kért.

A térségbe érkezett, öt szakértőből álló csoportot olyan belga, francia, svéd, német és osztrák szakemberek alkották, akik már dolgoztak hasonló ipari balesetek, bányák és nagy ipari létesítmények káros következményeinek felszámolásában, környezeti rehabilitációjában.

A csoport a héten folyamatosan felméréseket végzett Kolontáron, Devecserben és a sérült gáton. A magyar hatóságok az uniós szakértők igényei alapján, szakterületeik szerint folyamatosan szolgáltatták a mérési adatokat, amelyeket a szakértők feldolgoztak, majd konzultáltak a helyszíni mérést végző szakemberekkel is.

Az uniós szakértők pénteken találkoztak a Magyar Tudományos Akadémia tudományos tanácsának kilenc olyan tagjával, akik az esemény bekövetkezése után már egy nappal helyszíni méréseket végeztek több magyar egyetem kutatóival együtt az iszap által érintett területeken.

A magyar és az EU-szakértők adatokat cseréltek, megvitatták a kialakult helyzetet. Az uniós szakértők a magyar mérési eredményeket is felhasználva alakították ki szakmai véleményüket, amelyet jelentés-tervezet formájában nyújtottak be pénteken az OKF főigazgatójának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik