Belföld

Műgyantát terítenek szét Devecseren

Műgyantát terítenek szét Devecser nem lakott részein, ezzel az anyaggal próbálják lefedni a mezőgazdasági területen lévő vörösiszapot.

Dobson Tibor elmondta, hogy az anyagot egyébként repce porzása ellen használják, az egészségre nem káros, de a művelet alatt a mezőgazdasági szakemberek folyamatos méréseket végeznek és ellenőrzik a munkálatokat.

Az ezredes felhívta a figyelmet arra, hogy a szóráshoz közeli, lakott területen kívüli alsóbbrendű utakon sebességkorlátozást vezetnek be, mert az utak enyhén csúszóssá válhatnak a műgyantától. A munkálatok során azt akarják kipróbálni, hogy a műgyantalepel képes-e megakadályozni a száradó vörösiszap levegőbe jutását. Ha a művelet beválik, akkor a teljes területet lefedik ezzel az anyaggal – mondta Dobson Tibor.

Befejezték az első helyszíni tájékozódást az iszapkatasztrófa sújtotta térségben az Európai Unió (EU) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársai, a szakértők szerint a magyar hatóságok jól kezelték a veszélyhelyzetet – mondta Bakondi György. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-t felügyelő kormánybiztos közlése szerint a két szakértői csoport elsősorban a vizek tisztításával és a helyszíni kármentesítéssel összefüggésben értékelte pozitívan a magyar hatóság munkáját. Az EU és az ENSZ egészségügyi szervezetének szakértői további tanácsokat adnak majd a munkálatokhoz, írásba foglalják véleményüket, a dokumentumot pedig a magyar fél nyilvánosságra hozza, amint megkapja – tette hozzá a katasztrófavédelmi vezető.

Kármentő bizottságot hozott létre a kormány; e testület tagjai döntenek arról, hogy a vörösiszap-katasztrófa okozta károk mentesítésére létrejött Magyar Kármentő Alapba befizetett adományokra hol van a legnagyobb szükség – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A bizottság elnöke Lasztovicza Jenő, a Veszprém megyei védelmi bizottság elnöke. Tagja a Veszprém megyei önkormányzat főjegyzője, a Belügyminisztérium delegáltja, valamint Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely polgármestere. Emellett a testület elnöke felkéri a részvételre a Veszprém megyei 1-es számú országgyűlési választókerület fideszes képviselőjét, Ékes Józsefet is – mondta a miniszterelnök szóvivője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik