Belföld

LMP: A kormány tömködi a maga ütötte lyukakat

A szerdán bejelentett és ma nyilvánosság elé kerülő adócsomag a kormányzati fejetlenség újabb bizonyítéka - írj az LMP közleményében.

A kabinet kapkodásának egyedüli oka saját maga: a józan ész határain túl is ragaszkodnak az egykulcsos adó bevezetéséhez és a társasági adó csökkentéséhez, ami hatalmas bevételkiesést okoz és növeli a társadalmi egyenlőtlenséget. Az LMP támogatja a hiánycél tartását és a túlhatalommal rendelkező energetikai, illetve kereskedelmi cégek extraprofitjának megtörését.

Az önsorsrontó kapkodás helyett viszont felszólítjuk a kormányt, hogy vonja vissza az egykulcsos szja és a tíz százalékos társasági adó tervét, és koncentráljon a valós gazdasági problémák kezelésére – írja az LMP. A Lehet Más a Politika támogatja, hogy a túlhatalommal rendelkező energetikai és kereskedelmi cégek extraprofitjukból többel járuljanak hozzá a válságból adódó terhekhez. Az ideiglenes különadó azonban nem akadályozza meg, hogy a profitok továbbra is felhalmozódjanak. A költségvetési gondok sem szűnnek meg, csak tolódnak 1-2 évvel: 14 hónap múlva várhatjuk az új ötleteket a 360 milliárdos kiesés pótlására, majd 2 évvel később az újabb 160 milliárdos rés betömködésére – véli a párt.

Nem sarcokkal, hanem szabályozással és erős hatóságokkal kell megtörni az áruházláncok és energetikai cégek túlhatalmát. Valódi változást az érintett szektorok esetében csak egy hatékony és a helyi gazdaságot támogató szabályozás hozhatna – véli az LMP.

Az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy vonja vissza az egykulcsos szja és a tíz százalékos társasági adó tervét, és koncentráljon a valós gazdasági problémák kezelésére, elsősorban a foglalkoztatás növelésére, az oktatásra és a fenntartható vidékfejlesztésre – írja Scheiring Gábor országgyűlési képviselő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik