Belföld

Iszapömlés: ezren nem költözhettek vissza

Kolontárra már visszaköltözött 500 ember, de még mindig ezer ember volt kénytelen az otthonától tölteni a péntek éjjelt.

Hatvan ember töltötte közösségi szálláson a péntek éjjelt a vörösiszap okozta katasztrófa sújtotta ajkai térségben, de további 900 ember nem tartózkodik otthonában, mert háza, vagy ő maga is megsérült és kórházban van, illetve elővigyázatosságból elhagyta települését – mondta a kármentesítési szóvivő.

Dobson Tibor tájékoztatása szerint a katasztrófa után Devecserben 700 ember kényszerült kiköltözésre, vagy döntött úgy, hogy elhagyja otthonát. A kisvárosban péntek éjjel 60 ember volt közösségi szálláson elhelyezve.

Kolontárra mintegy 500 ember tért eddig haza a 715 kitelepített lakosból – tette hozzá. Már zajlik a kárfelmérés, és a nyilatkozatok begyűjtése, hogy ki hogyan akarja folytatni életét. A kármentesítési szóvivő közlése szerint Kolontáron 200 ember döntött úgy, már nem kívánnak visszatérni a vörösiszappal elöntött településre.

Dobson Tibor azt mondta: a következő napokban meg kell vizsgálni 292 devecseri, 47 kolontári és 21 somlóvásárhelyi lakóházat, amelyek szennyeződtek a múlt hétfői katasztrófában. A szakemberek négy kategóriában döntenek majd az épületekről: javítható, takarítás után lakható, elbontandó és további vizsgálatot igényel.

Az ezredes hangsúlyozta: senkit nem kényszerítenek arra, hogy visszatérjen otthonába, így azok is számíthatnak segítségre, akiknek a háza nem sérült meg, és ennek alapján értékarányban új vagy használt lakóházat választhat a településen épülő lakóparkokban vagy az ország bármely pontján lévő állami tulajdonú lakások közül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik