Belföld

Partfalcsúszás miatt kell kitelepíteni a lakókat Dunaújvárosban

A löszös partfal megcsúszásának veszélye miatt 41 ingatlan lakóinak kitelepítése vált szükségessé Dunaújvárosban - jelentette be a város polgármestere pénteken az ugyancsak veszélyeztetett Ivó utcában, sajtótájékoztatón. Több helyen már megkezdték a kiköltözést, illetve annak előkészületeit.

Cserna Gábor (Fidesz) elmondta: a löszös talaj megcsúszását, a földmozgásokat az utóbbi időszak bőséges esőzései után, néhány hete jelezték az Ivó utca, a Barsi Dénes utca, az Üdülő sor, az Ágacska utca és a Palánk sor által határolt területen élők és az üdülőház-tulajdonosok.

A polgármester közlése szerint az önkormányzat a szükséges intézkedések megtételére operatív munkacsoportot hozott létre, továbbá megbízást adott egy szakértői tanulmány elkészítésére. A héten elkészült tanulmány megállapítása egyértelmű volt: „a terület élet- és balesetveszélyes”, a talajmozgások következtében bármikor bekövetkezhet a partfalcsúszás – tette hozzá a városvezető.

A szakértői vélemény alapján a helyi védelmi bizottság csütörtökön döntött arról, hogy péntek reggel szervezetten, irányított módon megkezdik a területen élők kitelepítését. Erről azonnal tájékoztatták az állandó lakosokat, s megkezdték az üdülőház-tulajdonosok értesítését is.

„Azok, akik úgy döntenek, hogy a veszély ellenére maradni akarnak, csak és kizárólag a saját felelősségükre tehetik ezt meg” – hangsúlyozta a polgármester. Az érintett lakóknak hosszabb távollétre kell felkészülniük, a partfal stabilizációs munkálatai ugyanis várhatóan egy évig tartanak.

Cserna Gábor kiemelte, hogy az önkormányzat minden segítséget megad a bajbajutottaknak. Azoknak, akik nem tudják megoldani lakhatásukat, az önkormányzat a tulajdonában lévő hét üres szociális garzon bérlakásban, illetve kollégiumokban, esetleg albérletben biztosít átmeneti otthont, illetve kérésre garázst ad az ingóságok tárolására.

Az áram- és a gázszolgáltató pénteken megkezdte azokat az előkészítő munkálatokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ha kell, nagyon gyorsan meg tudják szüntetni a szolgáltatást.

A helyreállítással kapcsolatos teendőkről és a munkálatok finanszírozási lehetőségeiről október 28-án dönt majd a város közgyűlése. A veszélybe került utcákban péntek délelőtt több háznál már a kiköltözés előkészületeit végezték. Volt, ahol kocsikba pakoltak, másutt a víztelenítést végezték, és a kiskertekből igyekeztek gyorsan betakarítani a terményt.

A katasztrófavédelem, a polgárőrség és az önkormányzat képviselői pénteken kora délutánra felmérték, hány ingatlantulajdonos döntött a kiköltözés, és hány a saját felelősségére történő maradás mellett.

Németh Tünde, az önkormányzat sajtószóvivője az elmondta: az érintett lakók közül 25 döntött a kiköltözés mellett, 18 az értékeivel együtt távozik a veszélyes területről, 7 lakó éjszaka nem, de nappal az ingatlanjában akar maradni, 20 pedig úgy határozott, hogy a saját felelősségére marad.

Az eredetileg üdülőterületként használt térség ingatlantulajdonosai három éve már jelezték a talaj mozgását az önkormányzatnak, de miután akkor a helyzet nem súlyosbodott, nem történtek ilyen intézkedések.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik