Belföld

Kilenc év után újra jár a komp

Kilenc éve után pénteken ismét megindult a kompközlekedés Vezsenyről a Tisza túlsó partjára, Tiszaföldvár külterületére, ahonnan egy másik település Martfű is megközelíthető - közölte a Szabó Ferenc, Vezseny polgármestere.

A komp 2001 óta nem üzemelt azért, mert egy földhivatali „baki” nyomán egy budapesti magánszemély szerezte meg a tiszaföldvári oldalon a kikötő területét, és a hozzá vezető bekötőút egy szakaszát – emlékeztetett az elöljáró.
Kilenc év után újra jár a komp 1Szabó Ferenc tájékoztatása szerint a vezsenyi önkormányzat, mint a komp gazdája többször próbált megegyezni a földtulajdonossal, de az alku nem jött létre, közben a viszony elmérgesedett a felek között. Ezután a vezsenyi helyhatóságnak hosszú huzavona után végre sikerült a komp működtetéséhez szükséges területet kisajátítási eljárás révén megszerezni, a hatósági engedélyek megszerzését követően pedig minden akadály elhárult az újraindításhoz.

A 30 tonna súlyt szállítani képes komp napkeltétől napnyugatáig közlekedik a forgalom függvényében. Üzembe állításával Vezsenyről Martfű vízi- és közúton 10 kilométer megtétele után elérhető, míg korábban a szolnoki Tisza-hídon átkelve 50 kilométert kellett autózni közúton egyik településtől a másikig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik