Szórakozás

Mégis korábban jön a hó

Noha legutóbb még azt ígérték a meteorológusok, hogy a hónap utolsó napjáig nem lesz havazás, most úgy tűnik, már hétfőn beköszönthet a tél. Addig enyhe, csapadékos idő valószínű.

Az enyhébb időjárást kedvelőknek nem ígérnek sok bíztatót az elkövetkező napok. Vasárnapig esős, nagyjából enyhe légtömegek alakítják mindennapjainkat, hétfőtől már támad a tél. Jövő héten jócskán fagypont alá süllyed a hőmérséklet, helyenként mínusz 4, mínusz 5 fokot mutatnak majd a hőmérők.

Többfelé lehet majd számítani havazásra, hózáporra. Nem kizárt, hogy a magasan fekvő területeken pár centis összefüggő hótakaró is kialakul.

Vasárnap még úgy szóltak az előrejelzések, hogy november 30. előtt nem várható havazás.

Viharos északi szél tombol

Pénteken és szombaton kevesebb helyen – inkább csak nyugaton, délnyugaton – eshet, máshol legalább rövid időszakokra akár több alkalommal is felszakadozhat a felhőzet. Szombaton többfelé megélénkülhet az északkeleti szél, marad az enyhe idő.

Vasárnap ismét sokfelé eleredhet az eső, az élénk, helyenként erős északi, északnyugati szélben a legtöbb helyen már 10°C alatt alakul a maximum-hőmérséklet. Hétfőre megerősödő, néhol viharossá fokozódó északias szél és hózáporok kíséretében erős lehűlés érkezhet, így megjelennek az éjszakai fagyok és kedden a jelenlegi számítások szerint már napközben sem lesz melegebb – írja előrejelzésében az Időkép.

(fotó: Győr24 archívum)

Tavaly ilyenkor már túlestünk rajta

2012 októberének végén helyenként már 15 centis hótakaró borította a tájat hazánkban. „Nulla fokkal és nagy intenzitással kopogtatott be városunk ajtaján a fehér csapadék, mely néhány óra alatt teljesen új köntösbe öltöztette Győr utcáit. Járdasöprés, autótakarítás és persze feltorlódott kocsisorok – ez a reggeli csúcsforgalomban a Kisalföld több pontján is érzékelhető volt” – írtuk nagyjából egy évvel ezelőtti cikkünkben.

Sopronnál, a Kurucdombi meteorológiai állomáson 8 centiméteres hótakarót regisztráltak, míg Brennbergbányán 15 centi friss hó hullott 2012 október 29-ére. Ekkor az ország más részein, például Szombathelyen és a Bakonyban is kialakult néhány centis, összefüggő hótakaró. Az eddigi rekordot a 2003-as hazavás tartja, ekkor ugyanis 28 centis hóréteg borította Sopront a nemzeti ünnepen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik