Belföld

Ilyenek lehetnek majd a devecseri új házak

Makovecz Imre Kós Károly Egyesülésének tagjai tervezik majd a Devecserben épülő új házakat, akárcsak az árvíz sújtotta Felsőzsolcán, ahol 70-80 százalékban már elkészültek az épületek. Ezen minták alapján képet kaphatunk, hogy milyenek is lehet majd a devecseri lakónegyed.

Egyelőre az előkészítő munka zajlik Devecseren. A kijelölt terület alkalmas az építkezésre, de a munkálatok csak azután kezdődhetnek meg, ha megszületett az erről szóló kormányzati döntés – mondta el a FigyelőNetnek Zsigmondi László, aki a Kós Károly Egyesülés tagjaként a helyszínen végzi majd az építészi feladatokat.

Képgaléria a felsőzsolcai házakról (Market.hu)

Képgaléria a felsőzsolcai házakról (Market.hu)

Kedden Toldi Tamás, a város polgármestere mondta el, hogy kijelölték a Devecserben épülő új lakópark helyét. Első lépésként a Leier Hungária Kft. épít tizenöt lakásos sorházat, és vállalta, hogy karácsonyra beköltözhetnek a lakásokba az érintettek. Várhatóan félmillió eurós (csaknem 140 millió forintos) költséggel építik fel az előre gyártott elemekből álló sorházat, amelyben 70-80 négyzetméteres lakásokat alakítanak ki.

Bár Felsőzsolcán alapvetően nem sorházak épültek, de hanem kisméretű téglaházak, amelyeknek a Heti Válasz cikke szerint négyzetméterenként nettó 130-140 ezer forint volt a kivitelezési áruk. A jellemző lakásnagyság átlagosan 60 négyzetméter. A tervek pedig lehetőséget adnak arra, hogy a családok néhány év múlva, önerőből bővítsék az épületeket.

A felsőzsolcaiaknak a Devecseren is közreműködő építészek segítenek mintaterv kiválasztásában, az elrendezés személyre szabásában. Az egyesülés terveit nem kötelező elfogadni, sem az általuk ajánlott kivitelezőt igénybe venni – de ha a tulajdonos másféle tervet kér, azzal lemond a gyorsított ügyintézésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik