Belföld

Hende: minek a dadusnak bébiszitter?

Administrator
Administrator

2010. 10. 15. 12:56

Önkéntes tartalékosok fogják védeni január 1-jétől a laktanyákat - mondta a honvédelmi miniszter.

Az új tartalékos rendszer első elemeként tartalékos önkéntes katonák fogják ellátni a laktanyák biztosítási és őrzési-védelmi feladatait 2011. január elsejétől – közölte a honvédelmi miniszter pénteken sajtótájékoztatón, a Békéscsaba melletti fürjesi laktanyában.

A diákok számára megrendezett haditornán a miniszter elmondta: az őrzés-védelmet olyan önkéntes tartalékosok veszik át, akik teljes lövészkiképzésen estek át, és a szolgálatot gépkarabéllyal felszerelve látják majd el.

Hende Csaba szerint nem helyes, hogy jelenleg civil őrző-védő cégek alkalmazottjai állnak a laktanyák kapuiban. “Minek a dadusnak bébiszitter?” – tette fel a kérdést, majd hozzáfűzte: “Hová jutunk, ha a hadsereg saját magát sem képes őrizni és biztosítani?”.

A miniszter szerencsétlennek és elhamarkodottnak nevezte, hogy 2004-ben a békeidejű hadkötelezettség eltörlésével párhuzamosan “a tartalékos rendszert tulajdonképpen megsemmisítették”.

“Kidobták azokat a nyilvántartásokat, amelyek akkor még rendelkezésre álltak, és amelyek alapján baj estén mozgósítani lehetett volna” – jelentette ki. Példaként említette, hogy Svájcban minden férfi hatvanéves koráig tartalékos katona, az ötmilliós Finnországnak pedig 350 ezer kiképzett és mozgósítható tartalékosa van.

Hende Csaba a Sajó áradását felidézve tragikomikusnak nevezte, hogy az idén nyáron mindössze 18 tartalékost tudott volna a gátakra vezényelni.

A miniszter szerint “az elődeink a 2004 óta eltelt időben nem építették fel a magyar honvédség tartalékerejét”.

“Márpedig tartalék nélkül semmilyen haderő nem működőképes” – hangsúlyozta.

Hende Csaba már elfogadta azt a koncepciót, amely az új tartalékos rendszer felállítását indítja el. Reményei szerint ez több lépésben, különböző állománykategóriákban 2014-ig összesen 6-8 ezer fős tartalékerő létrehozását teszi majd lehetővé.

A miniszter péntek délelőtt megtekintette a Magyar Tartalékosok Szövetsége Békés megyei szervezete által immár nyolcadik alkalommal megrendezett haditornát. Az egész napos programra csaknem kétszáz általános iskolás és középiskolás diák érkezett a laktanyába.

A gyerekek először tesztlapok kitöltésével bizonyíthatták honvédelmi ismereteiket, majd játékos, a honvédséghez kötődő versenyeken vesznek részt. Így a nap folyamán lesz például terepfutás, kézigránátdobás és kötélhúzás, de ki fog derülni az is, ki tud a leggyorsabban szétszedni, illetve összeszerelni egy-egy gépfegyvert. A laktanya parkjában bemutatkoznak a rendőrség kommandósai és a katasztrófavédelem munkatársai, sőt a honvédség toborzóirodája is.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.