Belföld

Félnek a kolontáriak a visszaköltözéstől?

Aggódnak, hogy a vörösiszappor károsíthatja az egészségüket.

Minden készen áll ahhoz, hogy péntek déltől visszatérhessenek otthonukba azok a kolontári lakosok, akik majd egy hete kényszerültek elhagyni házukat az ajkai zagytározóból kiömlött vörösiszap okozta katasztrófa miatt.

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő közlése szerint a lakosokat visszaszállító autóbuszok délben indulnak az ajkai sportcsarnok elől. Az átmeneti szálláson mintegy 30 kolontári lakost látott péntek reggel az MTI tudósítója, számukra tisztítószereket és tartós élelmiszert osztottak.

Többen kérdezték, hogy megkezdődött-e már az épületek bontása, és hogy milyen a levegő minősége a településen a vörösiszap miatt. Attól tartanak, hogy egészségkárosodást szenvedhetnek.

Dobson hangsúlyozta: a szakértők folyamatosan mérik a levegő és a talaj szennyezettségét, semmi nem veszélyezteti a visszaköltözést. Hozzátette: attól, hogy a lakók hazatérhetnek, a veszélyhelyzeti minősítés fennmarad.

Kolontár kiürítéséről múlt szombat hajnalban döntött a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével összeült védelmi bizottság. A település 715 lakosa három óra alatt elhagyta a veszprémi falut, a területet pedig a rendőrség lezárta.

A múlt hétfői iszapömlés miatt kilenc helybéli vesztette életét, sokan megsérültek a lúgos anyagtól, többük állapota még mindig súlyos. A vörösiszap 35 házat öntött el, valamennyi lakhatatlanná vált. Egy újabb gátszakadás elleni védekezés miatt gátat építettek, és a korábban elöntött településrészt lebontják.

A Greenpeace tiltakozik

A környezetvédő szervezet tiltakozik a kolontári lakosság visszaköltöztetése és a MAL Zrt. ajkai timföldgyárának újraindítása ellen, úgy véli, a kormány döntései felelőtlenek, elhamarkodottak, hiszen a vörösiszap-katasztrófa pontos okai még mindig nem tisztázottak.

Eddig még nem látott napvilágot olyan megnyugtató adat, ami alátámasztaná a Kolontáron való hosszabb tartózkodás biztonságát, és senki nem közölt pontos információkat arról, hogy mik a rövid és a hosszú távú egészségi hatásai a levegő magas finomportartalmának – hívja fel a figyelmet a környezetvédő szervezet pénteki közleménye.

A Greenpeace arra kéri a kormányt, hogy függessze fel a MAL ajkai timföldgyárának újraindítását. A szervezet információi szerint ugyanis az üzemben alkalmazott technológia nem felel meg a modern kor követelményeinek. Míg az itteni gyártás során keletkező vörösiszap erősen lúgos, pH-értéke 13-14, addig például az észak-németországi Stade településen található alumíniumüzemben a termelés során keletkező vörösiszap lúgossága jóval alacsonyabb, Ph-értéke 9,4 – olvasható a Greenpeace közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik