Belföld

Csökkent a kárelhárítók száma Kolontáron

Pénteken délelőtt kezdik dózerolni a bontásra váró házakat.

A kolontári lakók visszaköltözése ellenére egyelőre fennmarad a veszélyhelyzet minősítés – mondta az MTI-nek péntek hajnalban Dobson Tibor kármentesítési szóvivő.

Emlékeztetett: a veszélyhelyzet kihirdetéséről múlt kedden döntött a kormány, azt Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Vas megye területeire rendelték el a kolontári vörösiszap-tároló átszakadása miatt. A veszélyhelyzet fenntartását a szóvivő azzal indokolta, hogy így az élőerő és az eszközállomány is a térségben marad. Hangsúlyozta: az érintett településeken a rendőrség folyamatosan jelen van, ahogyan a honvédség és a tűzoltóság munkatársai is.

Kolontár kiürítéséről szombaton döntött a Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével összeült védelmi bizottság. Azokat, akik vissza akarnak térni a lakóhelyükre, 12 óra után viszik vissza a kármentesítésben résztvevők. Dobson Tibor közlése szerint először azokat kísérik el, akik a bontásra váró lakóházaktól távolabb és magasabban fekvő ingatlanba térnek vissza.

Előbbiekkel kapcsolatban hozzátette: a hajnali órákban írják alá a tulajdonosok az utolsó határozatokat és a délelőtti órákban végzik el a bontást. Az esetleges porképződés miatt folyamatosan locsolnak az érintett területen, így próbálják elérni, hogy minimális por kerüljön a levegőbe.

A szóvivő elmondta azt is, hogy tovább csökkent a kármentesítésben résztvevők száma: a korábbi 1100-1200 főről csütörtökön 800-ra, pénteken reggel további 50-nel, 750-re. A helyszínen 500-600 önkéntes is dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik