Belföld

300 ember ment vissza délutánig Kolontárra

A visszatelepítés délben kezdődött, ami az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint azóta is folyamatos és zavartalan.

A délutáni adatok szerint összesen háromszáz ember költözött vissza pénteken 15 óráig a Veszprém megyei Kolontárra, amelyet az iszapömlés miatt ürítettek ki korábban. A visszatelepülőket a katasztrófavédelem, a rendőrség és a helyi polgárőrség segítségével viszik Ajkáról Devecseren át Kolontárra. A faluból korábban 690 embert kellett kitelepíteni.

A visszatelepülőknek maszkot adnak a por ellen. Akik egyénileg oldják meg a visszaköltözést, autóikkal szintén Devecser felől érkezhetnek Kolontárra. A településhez vezető úton felállított ellenőrző-áteresztő pontokon polgárőrök segítenek elkerülni a torlódást, illetve a visszatelepülőknek itt adják át a védőfelszereléseket.

Mint korábban beszámoltunk róla, a lakosok közül többen kérdezték, hogy megkezdődött-e már az épületek bontása, és hogy milyen a levegő minősége a településen. Attól tartanak, hogy egészségkárosodást szenvedhetnek.

Dobson Tibor kármentesítési szóvivő hangsúlyozta: a szakértők folyamatosan mérik a levegő és a talaj szennyezettségét, semmi nem veszélyezteti a visszaköltözést. Hozzátette: attól, hogy a lakók hazatérhetnek, a veszélyhelyzeti minősítés fennmarad.

A Farkasgyepűi Tüdőgondozó Intézet a kármentesítésben, mentésben részt vevőknek, valamint a lakóknak ingyenes inhalációs terápiát biztosít, amely 5 perces, légutakat nyugtató, gyulladáscsökkentő kezelés. A kezelés helyszíne Devecseren a Várkert utca 1.-ben található Gárdonyi Géza Közös Fenntartású Általános Iskola: itt mindennap 14 és 17 óra között jelentkezhetnek azok, akik igényt tartanak rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik