Belföld

Vörösiszap: 13 éve már fizetett a cég

Administrator
Administrator

2010. 10. 14. 15:44

Korábban is szennyezett lakóházakat a vörösiszap a volt cégvezető szerint.

Már korábban, 13 évvel ezelőtt is okozott szennyeződést az ajkai zagytározó vörösiszapja, és ezért kártérítést fizettek a károsultaknak – mondta a kiürített Kolontáron Baksa György, aki 2002-ig vezérigazgatóként irányította a timföldgyárat.

A volt cégvezető elmondása szerint 1997 áprilisában a VI-os tározó még rekultiválatlan részén egy ezer négyzetméternyi területről a kiszáradt vörösiszapot széthordta a rendkívül erős, csaknem 100 km/órás szél, és beterítette Ajka-Tósokberénd egy részét.

A házak falai, az udvaron száradó ruhák, gyermekjátékok beszennyeződtek, és az utakat, udvarokat lepelként borította a vörösiszap – mondta a volt cégvezető, hozzátéve, a keletkezett károkért akkoriban a cég kártérítést fizetett minden érintettnek.

Elmondása szerint a vörösiszappal már telített tározókat szürkeiszappal fedik le, majd arra földet helyeznek, így rekultiválják a területet.

Baksa György azt mondta: 1968-ban került a timföldgyárba, néhány év múlva már üzemvezetőként dolgozott, és 1988 decemberében nevezték ki vezérigazgatónak, és ezt a munkakört 2002-ig látta el.

A volt cégvezető azt mondta: az ő irányítása alatt naponta ellenőrizték a tározók gátjainak állapotát, vörösiszap-szennyeződés pedig az 1997-es eseményt kivéve nem történt. Arra volt példa, hogy lúgos anyag került a gyár területéről a szennyvízvezetéken a Torna-patakba, de cáfolta a kolontári lakosok korábbi kijelentését, hogy 1986-ban átszakadt volna a tározó.

Baksa György szerint a tározóknál dolgozóknak észlelniük kellett volna a X-es kazettán keletkezett repedéseket, buzgárokat, és ha megfelelően védekeznek, el lehetett volna kerülni a katasztrófát, mint ahogyan 2002-ben már egyszer megtették.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.