Belföld

Több mint 30 házat kell lebontani Kolontáron

A faluban 1000 hektárnyi területen lesz szükség talajcserére 30 centiméter mélységben.

Kolontáron 8 házat azért kell lebontani, mert egy újabb gátszakadás esetén visszaduzzasztaná a vörösiszapot – mondta csütörtökön Dobson Tibor. A helyi mentés szóvivője hozzátette: további 23 ház a most felépült gát túloldalán van, így ezeket is el kell bontani. Egy újabb iszapömlésnél gondot okozhat, hogy a gát és a tározó között folyik a Torna-patak, így egy újabb katasztrófa esetén beavatkozásra lenne szükség a Marcal folyó védelmében. A Torna-patak színe jelenleg is vörös, ám lúgtartalma jelentősen csökkent az elmúlt napokban. A helyi védekezésben részt vevők továbbra is gipsszel próbálják semlegesíteni a patak lúgtartalmát.

A környezetvédelmi államtitkár nemzetközi segítséget kért a zagytározó köré építendő végleges erődítmény munkálataihoz. Illés Zoltán szerint 2-3 hétnyi műszaki tervezés után további 2-3 hónap alatt megépíthető a gátrendszer. Az államtitkár elsősorban katonai mérnökök segítségére számít.

A lebontásra ítélt házak tulajdonosaival sikerült megegyezni – mondta csütörtökön Kolontár polgármestere. Tili Károly hozzátette: a távozni kényszerülő lakók a falu egy másik pontján kapnak hasonló kategóriájú, új házat. A település vezetője szerint az új védelmi erődítmény felépítése mellett a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy 1000 hektáron, 30 centi mélységben van szükség talajcserére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik