Belföld

Szili: sokan azért szavaztak az MSZP-re, mert a tagja voltam

A volt házelnök a mandátumkérdéssel nem foglalkozik, mert ugyanaz a politikus maradt, aki volt.

Szili Katalin a HVG.hu-nak adott interjújában azt mondta, az MSZP-nek az elmúlt hat országgyűlési választáson adott annyit, hogy igényt tarthat parlamenti mandátumára. Mint fogalmazott, mindig érezte a választók bizalmát. Idén és tavaly sokan csak azért szavaztak az MSZP-re, mert én még a tagja voltam – tette hozzá. Az MSZP-ből távozó Szilit korábban Mesterházy Attila felszólította, hogy mondjon le listás mandátumáról.

A volt házelnök szerint mostanra vált tarthatatlanná a helyzet a párton belül, annyira marginalizálódott az általa képviselt eszmei-politikai vonal, hogy lépnie kellett. Mint mondta, az MSZP volt híveit és a húsz éve jó szívvel pártot nem találókat egyaránt szeretném megnyerni az általa elnökölt Szociális Unió támogatójának. Szerinte az MSZP soha nem tisztázta viszonyát a nemzethez, a Szociális Unió számára viszont a tradicionális és a nemzeti értékek képviselete, és a társadalmi igazságosság gondolata összeegyeztethető a 21. századi értékekkel.

Szili Katalin elmondta, többször sürgette, hogy történjenek lépések a privatizációs szerződések felülvizsgálatát illetően, de az MSZP-ben süket fülekre talált, és a liberális média már akkor neki ugrott, mondván visszaállamosítást sürget, pedig szerinte szó sincs ilyesmiről.

Mint mondta, a szocialista platformok és a frakciók harca hozhat még olyan váratlan fordulatot, hogy a baloldali alternatívát képviselő Szociális Unió már a 2014-es választásokon a siker esélyével indulhat. A volt házelnök elárulta, nem vágtak volna bele az új párt megalapításába, ha nem éreztek volna maguk mögött támogatói hátteret.

AJÁNLOTT LINK:

Szili Katalin: „A liberális média már akkor nekem ugrott” (HVG.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik