Belföld

Készen áll a számvevőszék Budapest ellenőrzésére

Közleménye szerint együttműködésre törekszik az ÁSZ a fővárossal.

Az Állami Számvevőszék várja a főváros hivatalos megkeresését, és készen áll a további konzultációra, együttműködésre, a főváros ellenőrzésére – közölte az ÁSZ csütörtökön az MTI-vel.

Tarlós István, Budapest főpolgármestere szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Budapest finanszírozhatóságának vizsgálatára az Állami Számvevőszéket kérik fel.

Az ÁSZ csütörtökön válaszolt a főpolgármester felkérésére. Az MTI-nek küldött közleményükben emlékeztettek rá: a júliusban kinevezett elnök, Domokos László a legfontosabb célok között említette Budapest átfogó ellenőrzését.

“Az ÁSZ elnöke felismerte, hogy a fővárosi gazdálkodási, pénzügyi, szabályozási folyamatok áttekintése és szükség szerinti módosítása elengedhetetlen, megfelelő kezelés híján a folyamatok fenntarthatatlanok. A főváros ellenőrzése azonban igen jelentős kapacitásbeli és módszertani feladatot jelent a szervezet számára, amelyre az ÁSZ folyamatosan készül fel” – tették hozzá.

Mint a közleményben olvasható, az ÁSZ üdvözli, hogy Tarlós István “felismerte: a számvevőszék munkája értéket képvisel, amely lehetővé teszi a folyamatok áttekintését, a gazdálkodás törvényességének, célszerűségének, hatékonyságának megismerését és javítását”.

Hozzátették: az ÁSZ “joggal bizakodik abban, hogy megváltozik a főváros és az Állami Számvevőszék kapcsolata, amelyet a továbbiakban az együttműködés fog jellemezni, azzal a közös céllal, hogy a közpénzekkel való gazdálkodás mindannyiunk érdekében hatékony és a jogszabályoknak maximálisan megfelelő legyen”.

“Reményeink szerint ez az együttműködés jó példát fog mutatni a későbbiekben az ellenőrzöttek és az Állami Számvevőszék kapcsolatának alakításában” – fogalmaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik