Belföld

Befejezték a nyomozást a lehallgatási ügyben

A Központi Nyomozó Főügyészség heteken belül vádat emelhet Szilvásy György, Dávid Ibolya, Herényi Károly , valamint Tóth Károly egykori szocialista honatya ellen.

Lezárult a nyomozás az ügynevezett lehallgatási ügyben – erősítette meg Szilvásy György volt titokminiszter ügyvédje. Sebes Péter elmondta: a sajtóban megjelent, a lehallgatási üggyel kapcsolatos ügyészségi információk miatt negyedik alkalommal kért levélben tájékoztatást a Központi Nyomozó Főügyészségtől. Hozzátette: két nappal ezelőtt még azt a tájékoztatást kapták, hogy meghosszabbították a nyomozást, csütörtökön pedig az ügyész már azt közölte telefonon, hogy iratismertetés lesz az ügyben, vagyis lezárult a nyomozás.

A Magyar Nemzet csütörtöki száma írt arról, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség heteken belül vádat emel az úgynevezett lehallgatási botrányban meggyanúsított Szilvásy György egykori titokminiszter, Dávid Ibolya volt MDF elnök, Herényi Károly korábbi frakcióvezető, valamint Tóth Károly egykori szocialista honatya ellen.
Az ügyészség szerint Dávid és Herényi egy, a titkosszolgálat által rögzített, majd kiszivárogtatott hangfelvétel segítségével elkövette a kényszerítés bűntettét – olvasható a napilapban. A cikk szerint a Központi Főügyészség a büntetőeljárás érdemi nyomozását befejezte. Mint azt Fazekas Gézára, a főügyészség szóvivőjére hivatkozva írták: az ügyben sem a terheltek száma, sem a velük közölt gyanú nem változott. Ezzel együtt a főügyészség az eljárás során keletkezett információk birtokában februárban és márciusban a Budapesti Katonai Ügyészséghez fordult, mert olyan személy került a látókörükbe, akinek ügyében a katonai vádhatóság járhat el.

A Magyar Nemzet szerint a főügyészség bizonyítottan a titkosszolgálatok által rögzített beszélgetés törvénytelen nyilvánosságra kerülése kapcsán hívta fel a katonai ügyészséget a felelősség megállapítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik