Belföld

A kormány kiéhezteti a közszférát, és 14 havi nyugdíjat vesz el

Elégedetlenek a szakszervezetek a kormánnyal. A SZEF a demonstráció, sztrájk lehetőségét sem zárja ki.

A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma elfogadhatatlannak tartja a közszférában várható további létszámcsökkentést, érdekegyeztetést sürget a kormánnyal. A mintegy 680 ezer tagot számláló érdekképviselet szerint újabb fogyókúrára már nem lehet őket kényszeríteni.

Varga László, a SZEF elnöke érthetetlennek nevezte, hogy az évek óta sarcolt közszolgáltatások egyes területeit újabb létszámcsökkentéssel fenyegessék. Az újabb leépítések egyes ágazatok működőképességet is veszélyeztetné.

A közszféra nemcsak a központi igazgatásban dolgozókat jelenti, hanem például a “végletekig kizsigerelt” szociális munkásokat vagy az egészségügyben, közoktatásban dolgozókat, akiknek csak a felelősségtudatának volt köszönhető, hogy ezek a rendszerek úgy-ahogy működnek.

Fehér József, a SZEF alelnöke bejelentette: ismét kérik Matolcsy György minisztert, hívja össze az érdekegyeztető tanácsot, mert ez törvényi kötelezettség. Ha nem lesz tárgyalás, akkor nem zárják ki demonstrációk vagy sztrájk lehetőségét sem.

Elégedetlen az MSZOSZ is. A magánnyugdíj számlákra levont járulékok visszatartása az állami költségvetés stabilitása érdekében, 14 havi nyugdíjjárulékkal rövidíti meg a munkavállalókat a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint.

A szövetség közleményében választ vár arra, mikor, miből, és milyen feltételekkel kapják vissza a munkavállalók a tőlük most “kölcsönvett” összeget, milyen tervek vannak az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszerbe való visszalépés könnyítésére.

A miniszterelnök által bejelentett, az extraprofit részbeni elvonását célzó intézkedések a távközlés, az energiaszektor, és a kereskedelmi láncok területén komoly hatással lehet a foglalkoztatásra, bérekre, a fogyasztói árakra – figyelmeztet a szövetség.

Az MSZOSZ kíváncsi arra, mit tesz a kormány azért, hogy az intézkedés ne járhasson munkahelyek elvesztésével, a munkabérek befagyasztásával, vagy csökkentésével, és a fogyasztói árak elszabadulásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik