Belföld

Pigler: úgy éreztem, rányomnám a tömeget az Astoriára

Az ezredes éppen ezért nem küldött egységet a Gödörhöz 2006 október 23-án. Úgy érzi, ezután "leváltották".

Pigler István a Rendészeti Biztonsági Szolgálat bevetési osztályának a vezetője volt 2006 őszén, az ő egysége volt az, amelyik az Alkotmány utcából a Bajcsy-Zsilinszky út felé oszlatta a tömeget október 23-án délután. A parlament jogsértéseket vizsgáló albizottság ülésén elmondta: amint a tömeg megindult a Bajcsy-Zsilinszky út felé, javasolta parancsnokának a tömegoszlatás megállítását, de azt az utasítást kapta, hogy menjenek tovább. A tömeg egy része a Nyugati tér felé ment, egy része pedig az Erzsébet tér felé.

Közölte: tudta, hogy a Fidesz az Astoriánál tart gyűlést, így – mint fogalmazott – lassan végezték a tömegoszlatást. Beszámolt arról, hogy amikor azt az utasítást kapta rádión, hogy a tömeg köveket szed fel az Erzsébet téren, és küldjön oda egy századot, jelentette, hogy nem tudja végrehajtani a feladatot, mert azzal “rányomja a tömeget az Astoriára”. Mint mondta, úgy látta jónak, ha nem küld előre rendőröket.

Úgy fogalmazott, ezután már nem kapott feladatot rádión, véleménye szerint “leváltották”, mégpedig azért, mert nem hajtotta végre az utasítást. Közölte: Majoros Zoltán, a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat egykori műveletirányítója “váltotta le”, és Gulácsi Sándor ezredes került a helyére. Hangsúlyozta: nem közölték vele, hogy leváltották, ez az ő érzése a történtekről. “A magam érzését mondtam el önöknek” – fogalmazott, hozzátéve, hogy “én azt éreztem, hogy engem leváltottak”. Ezután ő a sorfallal mozgott hajnali 3 óráig, de utasításokat már nem adott.

Révész Máriusz kérdésére, hogy a rendőrségen belül látta-e kárát annak, hogy nem hajtotta végre az utasítást, határozott nemmel válaszolt.

A fideszes politikus megjegyezte: az Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út sarkán történt tömegoszlatás vizsgálatakor vetődött fel, hogy ha akkor megállnak a rendőrök, nem találkoztak volna az Astoriáról távozókkal a tüntetők. Mint mondta, érdemes volt a meghallatásra időt szánni, mivel Pigler István is azt mondta a bizottság előtt, hogy ő javasolta a tömegoszlatás megállítását.

A megsérült rendőrök kárpótlására vonatkozó kérdésre Pigler István azt mondta, az “kitűnő gesztus lenne”, neki 74 embere sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik