Belföld

Iszapkatasztrófa: jogsegélyszolgálatot indított a PSZÁF

Iván Imre Krisztián
Iván Imre Krisztián

2010. 10. 13. 20:18

A felügyelet emlékeztette a bankokat az etikai kódex fizetési nehézségek kezeléséről szóló pontjaira.

Több forrásból is úgy értesült a PSZÁF, hogy az iszapkatasztrófa által sújtott településeken egyes jelzáloghitellel rendelkező károsultak bankjuktól felszólító levelet kaptak. Ezt a Magyar Bankszövetség cáfolta ugyan, a felügyelet azonban a kérdés rendezésére elnöki körlevélben szólítja fel az intézményeket, és jogsegélyszolgálatot állít fel.

A PSZÁF közleménye szerint a jelzálogszerződések többsége esetében a szerződést azonnal felmondja a bank, ha a jelzáloggal terhelt ingatlan megsemmisül. A felügyelet felhívta a bankok figyelmét a Magatartási Kódex azon pontjaira is, amelyek egyértelműen meghatározzák a fizetési nehézségek kezelésére alkalmazandó eljárásokat. A kódexet aláíró hitelintézetek vállalták, hogy ilyen esetekben áthidaló módszereket dolgoznak ki, és ezekről az ügyfeleket levél vagy információs füzet formájában tájékoztatják.

A vörösiszap-tragédiával összefüggő problémák rendezésére felállított jogsegélyszolgálat a 06-40-203-776-os telefonszámon érhető el, levélcíme pedig: 1534 Budapest BKKP Postafiók: 777.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.