Belföld

Hogyan tovább Magyarország?

Számítások szerint jövőre 200-300 milliárd forint többletbevételre van szüksége az államnak.

Újabb gazdasági intézkedések bejelentésére készül a kormányfő. Orbán Viktor két hete beszélt arról, hogy a tavalyi költségvetésben több volt a hiány az eddig ismertnél, és ez hatással van az idén várható eredményre is.

Az Európai Bizottság elnökének Pécsett a kormányfő tegnap azt mondta, hogy Magyarország további lépéseket tervez az idei 3,8 százalékos hiánycél tartására. A miniszterelnök szóvivője a tervezett gazdasági intézkedések jelentős részének megismerését mára ígérte.

Hogyan tovább Magyarország? Ezzel a címmel tart ma előadást Orbán Viktor a Széll Kálmán Alapítvány rendezvényén. A kormányfő az eseményen olyan gazdasági bejelentéseket tesz, amelyek a Népszabadság szerint akár a második akciótervnek is tekinthetők.

Több napilap is emlékeztet arra, hogy százmilliárdos nagyságrendű megtakarításokra készül a kormány jövőre a közszférában. A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint önmagában ez a megtakarítás nem elégséges a 3 százalék alatti 2011-es deficitcél valóra váltásához.

Számítások szerint jövőre 200-300 milliárd forint többletbevételre van szüksége az államnak a mostani állapothoz képest, egyrészt az adócsökkentés fedezeteként, másrészt amiatt, hogy a 3 százalékosra tervezett gazdasági növekedés sem vehető biztosra.

Emiatt a tervezett adóbevételek sem garantálhatók. Erre utalt az IMF tegnapi jelentése is, amely megemlíti, hogy a korábban hittnél lassúbb, 2011-ben mindössze 2 százalék körül várható GDP-növekedés miatt hazánknak nehezebb lesz betartania a vállalt hiánycéokat.

Az nem kérdés, hogy a 16 százalékos személyi jövedelemadó kulcsot bevezetik, mégpedig „családkedvezménnyel”. Ezt ma a kormányülésen véglegesítik és várhatóan elfogadják el a jövő évi költségvetés sarokszámait is.

Lázár János Fidesz-frakcióvezető a minap úgy fogalmazott: „nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok vagy az energiaszolgáltatók számára”. Így nem zárható ki, hogy a bankadóhoz hasonlóan e két szektort is valamiféle különadóval sújthatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik