Belföld

Az otthonszülés szabályozását sürgeti az ombudsman

A szakmai követelmények, a jogi és etikai feltételrendszer mielőbbi kidolgozását sürgeti az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté 2007 után ismét arra hívta fel a figyelmet: az állam legfontosabb feladata, hogy garantálja minden embernek az élethez, emberi méltósághoz való alkotmányos jogát. Az ombudsman közleményében kijelenti: jelenleg sem a nemzetközi, sem a hazai jogszabályok között nincs olyan rendelkezés, ami alapján tiltott, de legalábbis korlátozott volna a tervezett otthonszülés.

Az ombudsman elengedhetetlennek tartja, hogy az állam egyebek mellett jogalkotással és szakmai követelmények felállításával gondoskodjon a szülő nő és gyereke életének védelméről. Szükségesnek látja az otthonszüléssel kapcsolatos valamennyi szakmai és jogi érv újabb megvitatását, valamint nélkülözhetetlennek tartja a keretszabályok mielőbbi megalkotását a “lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való joggal összhangban”. Szerinte erre azért van szükség, hogy a jövőben elkerülhető legyen bármely jogellenes gyakorlat és az, hogy egészségügyi intézményen kívül vezessenek le olyan szüléseket, amelyek várhatóan nem kockázatmentesek.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa ismételten arra hívta fel a jogalkotók és a szakma figyelmét, hogy ” a szülő nő és gyermeke alkotmányos jogaira, valamint a nemzetközi gyakorlatra figyelemmel fokozott tapintattal és felelősséggel értékeljék a szakma szabályai és az alapjogok összefüggéseit, és alkossák meg a tervezett otthonszülés biztonságos körülményeinek jogi és etikai feltételrendszerét, valamint szakmai minimumkövetelményeit”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik